,,Am vorbit cu specialiști din Israel, care s-au confruntat cu astfel de campanii în războiul contra teroriștilor Hamas, care mi-au explicat cum funcționează sistemul pe TikTok.”
Călin Georgescu poate ajunge la toți utilizatorii români
„Călin Georgescu are cinci conturi reale pe TikTok, dar de pe care poate atinge aproape fiecare utilizator al platformei din România”, a explicat Dan Andronic la Antena 3. „Cum? Prin finanțarea, cu sume mari de bani, foarte greu de depistat ca proveniență”, a adăugat jurnalistul, potrivit evz.ro.
El a explicat că, din cauza lipsei de transparență a modului de operare a platformei chinezești de socializare, sursa fondurilor cu care este plătită promovarea pe TikTok poate fi ascunsă.
„Dacă pui suficienți bani pe TikTok, ajungi la toți. De aici vine succesul lui Călin Georgescu. Eu cred că mai sunt câțiva milionari necunoscuți și periculoși în spatele lui Călin Georgescu. Aici vorbim de milioane de euro sau dolari”, a mai spus Dan Andronic.
El a mai explicat că, pe TikTok, nu pot fi închise conturile reale decât dacă acestea încalcă reguli.
Sursa banilor pentru promovarea lui Călin Georgescu poate fi ascunsă
Dan Andronic a vorbit și despre felul în care pot fi ascunse sursele de finanțare pentru astfel de campanii politice.
„De exemplu, criptomonedele, al căror portofel de proveniență poate fi la Vladivostok sau în Singapore. Din informațiile pe care le am, au fost raportate mii de conturi pe TikTok, care au fost închise, dar au apărut de două-trei ori mai multe într-un interval foarte scurt”, a mai spus Dan Andronic.
„Politicienilor care spun că habar n-aveau de această situație nu puteți decât să le reamintiți declarația unui general SRI, Traian Rog, care se ocupă exact cu securitatea cibernetică, spunea opiniei publice că a făcut numeroase informări privind nocivitatea TikTok și că în opinia sa ar trebui interzis în România”, a mai explicat jurnalistul.
Un avertisment al SRI despre TikTok
Reamintim că, în iunie 2023, generalul Anton Rog, şeful CyberInt din SRI, trăgea un semnal de alarmă spunând că „e bine să interzicem TikTok. Datele ajung pe servere din China, pot să activeze microfonul și camera”.
Potrivit acestuia, cu ajutorul aplicației TikTok chinezii pot să ia imagini şi să activeze microfonul fără acordul utilizatorilor.
„Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a declarat șeful CyberInt din SRI, general Anton Rog.
De asemenea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut în luna mai recomandări în vederea interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.
SRI: TikTok ar trebui interzis în România
DNSC a arătat, atunci, că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.
Mai mult, rapoartele sugerează că instrumentele concepute pentru a colecta date din surse disponibile public pot, de asemenea, aduna informații extinse despre utilizatorii TikTok – precum și despre cele din alte aplicații din rețea.
Aceste instrumente Open Source Intelligence (OSINT) nu au nevoie de acces special la aplicații. Acest lucru ridică întrebări care se aplică tuturor formelor existente de rețele sociale, a mai explicat generalul SRI.
O mare parte din îngrijorarea legată de TikTok este alimentată de legislația guvernului chinez care obligă companiile cu sediul în țară să coopereze cu autoritățile de stat, după cum este necesar, a mai spus Anton Rog.