Dezvăluirea situației de datornic este rușinoasă în România, Polonia, Cehia şi Slovacia, arată rezultatele studiului, realizat în această toamnă în cele 4 ţări. Numai 50% dintre polonezii cu datorii și 66% dintre români își informează soția sau soțul despre această situație.
Dacă relația lor nu este oficializată și persoanele trăiesc în concubinaj, proporția celor care spun acasă ce se întâmplă cu ei este și mai scăzută (11% în Polonia și România, respectiv 26% în Cehia și Slovacia).
Colegii de muncă se numără printre cei la urechile cărora o asemenea informație nu trebuie să ajungă: numai 1% dintre români și până la 7% dintre cehi le-ar spune colegilor că sunt datornici.
O treime din populația Poloniei, României și Slovaciei întâmpină dificultăți financiare, din când în când. Același lucru se întâmplă cu fiecare al cincilea respondent din Cehia, mai arată studiul.
"În Polonia, aproape o treime din respondenți au spus că au astfel de probleme și nu au putut să își rezolve toate datoriile curente", a declarat Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administrație al Kruk SA.
"În România problema este și mai mare: 32% din respondenți recunosc că au probleme cu plata datoriilor și că nu este prima oară că sunt în această situație. De asemenea, în Cehia și Slovacia ponderile sunt apropiate, între 22% și 33%. Este o problemă majoră, pentru că nu vorbim de procente cu o singură cifră, ci de peste 20% sau peste 30%", a adăugat Słomska.
De unde cerem ajutor
Dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, majoritatea slovacilor (79%) și a cehilor (82%) ar apela la sprijinul financiar al familiei. Numai 55% dintre polonezi și 25% dintre români au aceeași părere. Într-o proporție foarte mare (39%), respondenții români s-ar adresa angajatorului pentru a-i cere ajutor financiar.
51% dintre români sunt refractari la ideea de a-și împărtăși problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulți, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie. 41% consideră că își protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenți sunt prea mândri să împărtășească situația sau au un sentiment de rușine generat de aceasta. Pierderea încrederii și a respectului familiei este, de asemenea, o îngrijorare exprimată de persoanele îndatorate.
30% din cei chestionați susțin că prietenii și, într-o proporție similară, vecinii nu trebuie să știe că ei trec prin dificultăți financiare.
În același timp, 54% dintre respondenți le-ar împărtăși copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia, în principal pentru că au convingerea că aceasta este o metodă bună de a-i învăța ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar și pentru că este cea mai bună cale de a-i face conștienți că nu își pot permite anumite lucruri.