Slănina cu ceapă este o combinație populară în România încă din cele mai vechi timpuri, însă atunci când este servită alături de o cantitate mică de țuică, devine un cocktail de nutrienți foarte eficienți în combaterea bolilor.
Slănina cu ceapă este un puternic antibiotic natural
Combinația a fost utilizată cu succes de generații întregi de români, fiind încă populară în întreaga Europă de Est. Această combinație este doar pe jumătate o tradiție culinară, fiind totodată unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru combaterea bolilor.
Deși originea acestei rețete a fost uitată, oamenii o foloseau înainte de apariția antibioticelor sintetice, sub formă de înlocuitor natural. Slănina combinată cu ceapă formează un cocktail bogat în substanțe antimicrobiene și antioxidante, ajutând la eliminarea bacteriilor dăunătoare organismului.
Strămoșii noștri completau această rețetă cu un pahar de țuică sau palincă, care, potrivit specialiștilor, completează efectul slăninei cu ceapă. Băutura spirtoasă permite extragerea compușilor activi din ingredientele solide și accentuează puterea acestor compuși, făcând cocktail-ul cu atât mai eficient în combaterea infecțiilor.
Rețeta strămoșilor a fost testată de cercetători
Combinația funcționează, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Medicină din Novi Sad, Serbia. Cercetarea a evaluat efectele antiinflamatorii ale compusilor din slănină, descoperindu-se faptul că acizii grași din acest aliment au efecte antiinflamatorii comparabile cu acțiunea diclofenacului. Totodată, slănina conține numeroase vitamine și minerale, dar și o cantitate mare de acizi grași omega-3. Mai mult, ceapa aduce un aport important de vitamina C și alți antioxidanți, completând totodată cu sulf, mineralul care permite eliminarea bacteriilor periculoase din organism.
Slănina este bogată și în acid arahidonic, care reduce nivelul colesterolului, îmbunătățește funcțiile de protecție ale organismului și este responsabil de producerea de compuși chimici necesari pentru răspunsurile imune și reacțiile inflamatorii.
La rândul ei, ceapa vine cu peste 36 de componente din tabelul lui Mendeleev, iar dacă este combinată cu țuică sau palincă, băutură plină de vitamine și cu efect vasodilatator, vom obține un adevărat „leac” tradițional compus din minerale, vitamine, acizi, baze și alcool. Acesta poate fi uneori chiar mai eficient decât medicamentele din farmacii, însă trebuie consumat moderat.
Slănina este benefică pentru inimă și e recomandată fumătorilor, țuica de prună combate anemia
Slănina în cantitate mică este benefică pentru inimă și vasele de sânge, reglând contracțiile musculare Fumătorilor li se recomandă slănina datorită seleniului conținut în ea.
Seleniul este important deoarece întărește sistemul imunitar și previne oxidarea organismului reducând astfel daunele produse de fumat asupra sănătății.
La rândul ei, țuica poate preveni bolile de inimă. Țuica de prună conține mari cantități dintr-o o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae, aceasta poate reduce depunerile de colesterol pe arterele capilare coronariene. Enzima este folosită în componența a peste 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in preventia arterosclerozei, extrem de costisitoare în SUA, Canada și Marea Britanie.
Potrivit specialiștilor, consumarea zilnică a 32,12 ml țuică de prună poate reduce apariția unor boli de inimă cauzate de arteroscleroză.
Cercetatorii germani au descoperit că țuica poate combate anemia: extractele distilate de prune conțin 6 tipuri de substanțe necesare celulelor rosii sanguine, rapid absorbabile în stomac, odată cu vaporii de alcool. Aceste substanțe existente în țuica de prună, cresc producția de hemoglobină cu peste 120%. Mai mult, țuica de prună este bogată în fier.