Timp de aproape șase decenii, CEO-ul Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a uimit Wall Street cu măiestria sa în investiții. Chiar dacă nu întotdeauna a avut sută la sută dreptate, flerul său a făcut ca acțiunile A Berkshire să crească cu peste 5.000.000%, de când a devenit CEO al Berkshire Hathaway, la jumătatea anilor 60.
Deci, iată 12 decizii de viață care duc la succes, folosind exemplul lui Buffett, potrivit Inc.com.
1. Decizia de a-ți alimenta curiozitatea
Începe devreme, în viață, în călătoria spre succes. De fapt, este ceva ce oamenii ar putea face pentru a-și ajuta copiii să obțină succesul, chiar înainte de a înțelege ce înseamnă acest cuvânt.
În cazul lui Buffett, există două experiențe și ambele s-au întâmplat înainte ca Buffett să împlinească 10 ani și despre care, spune el, au stârnit interes real. Prima a fost că a împrumutat o carte numită ”O mie de moduri de a face 1.000 de dolari” de la biblioteca publică din Omaha, pe care a citit-o iar și iar.
2. Decizia de a începe
Curiozitatea este grozavă, dar următorul pas are legătură cu experimentarea. Buffett a vorbit despre primele afaceri pe care le-a fondat – lucruri precum un traseu de hârtie sau cumpărarea cutiilor de Coca-Cola de la magazinul alimentar al bunicului său și vânzarea sticlelor individuale la un markup.
Chiar și la 93 de ani, Buffett își amintește multe dintre aceste aventuri timpurii în detaliu – și are un avantaj. Pe scurt, Buffett raportează că a salvat o copie a fiecărei declarații federale de impozit pe venit pe care a depus-o încă din 1954.
3. Decizia de a găsi mentori
Cei mai mulți dintre noi au nevoie de mentori care să ne arate calea. Buffett a vorbit pe larg despre primul și cel mai important mentor al său în afaceri: omul pe care Buffett îl descrie drept „eroul său”, Benjamin Graham, care a murit în 1976, la vârsta de 82 de ani.
4. Decizia de a fi îndrăzneț
Se spune adesea că norocul îi favorizează pe cei îndrăzneți Iar Buffett a avut curajul să ia taurul de coarne într-un weekend din ianuarie 1951.
După ce a aflat că eroul său investitor, profesorul Graham, era președintele companiei de asigurări pentru angajații guvernamentali (GEICO), „o companie necunoscută într-o industrie necunoscută”, a decis să ia trenul spre Washington, să vină la companie și să afle mai multe.
Lorimer Davidson, care mai târziu avea să devină CEO al GEICO, i-a oferit lui Buffett explicații, timp de patru ore, și un tur al industriei asigurărilor. Peste ani, Berkshire Hathway a ajuns să dețină GEICO.
5. Decizia de a fi sănătos
„Ai doar o minte și un singur corp. Și trebuie să te țină toată viața”, spunea Buffett unui grup de studenți.
„Dacă nu ai grijă de acea minte și de acel corp, la 40 de ani și mai târziu vei ajunge o epavă. Ceea ce faci acum determină modul în care mintea și corpul tău vor funcționa 10, 20, și peste 30 de ani”, declara celebrul investitor.
Buffett nu a fost niciodată cunoscut ca fiind un adept al exercițiilor fizice sau obiceiuri sănătoase și spune că are „dieta unui copil de 6 ani”.
6. Decizia de a cultiva relațiile
Buffett vorbește și despre mulți parteneri și relații esențiale, printre care Thomas Murphy, care a fost președinte și director executiv al Capital Cities / ABC, Inc. și Chuck Feeney, un cunoscut miliardar.
7. Decizia de a planifica ce urmează
Nimeni nu trăiește veșnic și trebuie să se gândească la ce urmează.
În 2021, el a explicat planul de succesiune pentru Berkshire Hathaway, care va fi condusă de Greg Abel, în prezent șeful tuturor afacerilor non-asigurări la Berkshire Hathaway.
8. Decizia de a renunța la afacerile păguboase
În cazul lui Buffett, unul dintre cele mai bune exemple și decizii a fost, așa cum a recunoscut, după ani de încercări, când afacerea cu textile, care a fost nucleul afacerii Berkshire Hathaway, nu mai era viabilă în Statele Unite.
9. Decizia de a râde
Creierul îți mulțumește când râzi mai mult. Dacă Berkshire Hathaway este o afacere serioasă, este izbitor cât de des scrisorile, discursurile și interviurile lui Buffett sunt presărate cu glume.
10. Decizia de a preda o lecție
Predarea pare să fie cu adevărat a doua sa chemare. Să amintim doar sfaturile pe care le-a dat de două ori de-a lungul anilor, atât în scrisorile acționarilor din 1987, cât și în cele din 2003.
11. Decizia de a nu face nimic
Pe lângă numărul limitat de decizii foarte bune pe care Buffett spune că le-a luat, cealaltă cheie a succesului este pur și simplu să nu faci nimic când nu vezi nicio opțiune bună. De fapt, să folosim citatul lui este următorul:
„Șmecheria este că, când nu este nimic de făcut, nu trebuie să faci nimic”.
12. Decizia de a da înapoi
Chuck Feeney este un multimiliardar care și-a propus să-și doneze toți banii.
Exemplul lui Feeney a fost cel care l-a inspirat pe Buffett să facă echipă cu Bill Gates pentru a lansa Giving Pledge și pentru a convinge alți peste 200 de miliardari să li se alăture.