În ianuarie, revista The Land Report – care urmărește tranzacțiile funciare și produce o listă anuală a celor mai mari 100 de proprietari de terenuri americane – a dezvăluit că Bill și Melinda Gates au unul dintre cele mai mari portofolii de terenuri agricole private din SUA, cu active în valoare totală de peste 690 de milioane de dolari. (590 milioane EUR).
Raportul funciar acordă primul loc președintelui Liberty Media, John Malone, care deține 8,094 kilometri pătrați de ferme și păduri. Fondatorul CNN, Ted Turner, s-a clasat pe locul al treilea cu 2 milioane de acri de teren fermier, în timp ce CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, se află pe locul 25 cu 420.000 de acri, în principal în vestul Texasului. Gates se află pe locul 49, dar este în creștere.
Cu ce afaceri se ocupă Bill Gates?
Editorul revistei, Eric O’Keefe, cerceta o achiziție de 14.500 de acri de teren agricol primar din statul Washington și a constatat că cumpărătorul era o mică companie din Louisiana, acționând în numele Cascade Investments, firma de investiții care administrează cea mai mare parte a averii imense ce aparține lui Gates.
Se pare că exploatațiile Gates includ zone întinse în Illinois, Iowa, Louisiana, California și alte zeci de state. O’Keefe a calculat că Gates deține cel puțin 242.000 de acri de teren agricol american, cele mai mari exploatații din Louisiana (69.071 acri), Arkansas (47.927 acri) și Arizona (25.750 acri)
Majoritatea lucrurilor în care Gates se implică au fost însoțite de o teorie a conspirației. Unii susțin că Gates cumpără terenuri pentru face experimente futuriste în locuințele urbane sau a crea noi alimente.
Gates a petrecut ani buni diversificându-și averea de 129 miliarde de dolari prin Cascade Investments. Michael Larson se ocupă de administrarea de active din Washington, precum și supravegherea fondului de 50 de miliarde de dolari al Fundației Bill și Melinda Gates. „Aranjamentul este simplu”, a scris The Wall Street Journal într-un profil din 2014. „Domnul Larson face bani, iar domnul Gates îi dă.”
„Terenul a fost o investiție atractivă de mai mulți ani, producând rentabilități de încredere pentru investitori și proprietari pe un termen lung, cu un accent principal pe livrarea de alimente, fibre și combustibil către o lume înfometată de resurse”, a declarat Emily Norton, director de cercetare rurală la firma imobiliară Savills, pentru DW.
Bill Gates se implică în agricultură
Atenuarea schimbărilor climatice este o altă motivație cheie, întrucât investitorii investesc bani într-o clasă de active în care se așteaptă câștiguri pe termen lung din creșterea productivității, deoarece creșterea populației crește cererea de alimente de calitate superioară.
Terenurile agricole din zona statului Washington, unde Gates a făcut ultima achiziție, sunt valoroase, cu prețuri cuprinse între 10.000 și 15.000 de dolari pe acru, peste media statului de aproximativ 2.000 de dolari. La nivel global, indicele Savills Global Farmland indică o rată de creștere anuală de 11% din 2002 până în 2019.
„Bill Gates, cofondator al Microsoft, are un alter ego”, a scris O’Keefe: „Farmer Bill, tipul care deține mai multe terenuri agricole decât oricine altcineva din America”. Gates – care a renunțat la implicarea zilnică cu Microsoft în 2008 – a căutat de mult timp modalități de a-i ajuta pe cei mai săraci din lume și de a aborda provocările de mediu ale planetei.
Când a fost întrebat în timpul unei discuții pe Reddit de ce cumpără atât de multe terenuri agricole, Gates a spus că nu este legat de schimbările climatice, adăugând că știința semințelor și dezvoltarea biocombustibililor au fost principalele motoare ale achizițiilor.
„Sectorul agricol este important. Putem evita defrișările și putem ajuta Africa să facă față dificultăților climatice cu care se confruntă deja. Nu este clar cât de ieftini pot fi biocombustibilii, dar dacă sunt ieftini, se pot rezolva emisiile din aviație și camioane, ” el a scris.
Decizia, a spus el, a venit de la grupul său de investiții. Cascade Investment este, de asemenea, acționar la companiile de proteine vegetale Beyond Meat and Impossible Foods, precum și la producătorul de echipamente agricole John Deere.
Motivul noii afaceri
În ianuarie, Fundația Bill & Melinda Gates a anunțat că va crea o entitate nonprofit numită Gates Ag One, care a spus că va „accelera eforturile de a oferi micilor fermieri din țările în curs de dezvoltare, dintre care multe sunt femei, cu acces la instrumentele și inovațiile accesibile trebuie să îmbunătățească durabil productivitatea culturilor și să se adapteze la efectele schimbărilor climatice. ”
Potrivit lui Bruce Sherrick, profesor de economie agricolă la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, aproximativ 60% din terenurile agricole cultivate din Midwest sunt închiriate. Proprietarii de terenuri includ investitori precum Gates. Deși piața globală a terenurilor agricole este încă foarte fragmentată, investițiile instituțiilor financiare și ale persoanelor bogate au crescut de la criza financiară.
Alții sugerează că mișcarea lui Gates este, de asemenea, motivată de nevoia de a cumpăra neutralitatea carbonului în portofoliul său. Firmele de investiții susțin că terenurile agricole vor îndeplini obiectivele neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru portofolii de investiții durabile, crescând în același timp productivitatea și veniturile agricole.
Analiștii se așteaptă ca măsurile privind emisiile de carbon și biodiversitatea să devină mai formalizate, odată cu posibila introducere a unor noi taxe pe carbon. „Terenurile agricole oferă un mijloc excelent de diversificare a unui portofoliu tehnologic”, a declarat O’Keefe pentru Crosscut. „Este un contrabalans solid cu rate de rentabilitate dovedite. În plus, având în vedere amploarea investițiilor lui Bill Gates, el are o oportunitate amplă de a construi o echipă de manageri agricoli superiori. ” , a spus acesta.
Agricultura americană se transformă pe măsură ce fermierii folosesc noi tehnologii pentru a-i ajuta să-și gestioneze culturile. Acest lucru poate însemna randamente mai bune cu utilizarea scăzută a îngrășămintelor și pesticidelor. Cu tehnici adecvate, carbonul din materia vegetală în descompunere poate fi păstrat în siguranță în sol, mai degrabă decât pătrunderea în atmosferă sub formă de dioxid de carbon, transmite DW.