Secretul bine păstrat al lui Stelian Ion. Ce se ascunde în spatele scandalului politic din România

Stelian Ion Ministrul Justiției

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin

Are Stelian Ion probleme cu legea? Fostul ministru a clamat independența Justiției atunci când a venit vorba să numească el însuși conducerea din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Fostul ministru al Justiției ar fi putut să urmărească însă și alt scop.

Are Stelian Ion probleme cu legea? Afacerea „apartamentul”, de care este acuzat, nu a fost încă prescrisă.

Ion a primit o garsonieră de la ANL Constanța, pe care a schimbat-o ulterior cu o altă locuință în cea mai scumpă zonă a Constanței.

Are Stelian Ion probleme cu legea? Dosarul ascuns al fostului ministru

Ministrul Justiţiei Stelian Ion afirmă că unul dintre motivele pentru care a fost revocat de premierul Florin Cîţu ar fi numirea procurorilor şefi ale DNA, DIICOT şi Parchetul General, dar şi că nu a putut aviza proiectul Anghel Saligny, pentru că acesta nu era în original şi avea probleme de legalitate

Întrebarea care se naşte, însă, este dacă afacerea „apartamentul”, prin care Stelian Ion a primit o garsonieră ANL de la primăria Constanţa, unde mama sa era angajată, are sau nu probleme de legalitate, aşa cum s-a scris în presă anul trecut.

Cu toate astea, adevărata bombă nu e legată de acel dosar din 2006, care s-a prescris oricum, dat fiind că au trecut 15 ani. În 2015, Stelian Ion a reușit să dea o garsonieră de la Poarta 6 a portului și să obțină una pe Faleza Nord, cea mai scumpă zonă imobiliară a Constanței, conform România TV.

Pe aceasta din urmă a şi cumpărat-o în septembrie 2016, deci a şi obţinut un beneficiu, scrie dcnews.ro.

Astfel, acest dosar nu s-a prescris, pentru că nu au trecut 10 ani de la acest schimb extrem de profitabil.

Odată cu numirea în funcţie a unor procurori de către altă persoană decât Stelian Ion, aceste dosare pot fi cercetate în orice clipă, arată sursa citată.

Dosare ținute la secret

Momentan, nu ştie nimeni ce este în ele, pentru că sunt ţinute la secret de către primărie şi de către Administraţia de Locuinţe.

Odată înlăturat Stelian Ion din Guvern şi în contextul în care primarul Constanţei este liberalul Vergil Chiţac, procurorii ar putea să nu se mai teamă de Stelian Ion ca ministru al Justiţiei şi să solicite acest dosar la care presa nu are acces.

În context, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost înregistrate 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

”Comisia de verificare a îndeplinirii condiţiilor de participare la selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacante de conducere anunţată la data de 28.07.2021 constată ca, la expirarea termenului limită pentru depunerea cererilor de înscriere şi a tuturor înscrisurilor prevăzute în Anunţ (01.09.2021, ora 17.00), un număr de 11 procurori şi-au depus candidaturile pentru funcţiile de conducere vacante de la PICCJ, DNA şi DIICOT”, se menţionează într-un anunţ publicat pe site-ul MJ.

La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare a fost înregistrată o singură candidatură – Cătălin Andrei Popescu.

Ministerul Justiției a declanşat procedura de selecţie pentru șefii parchetelor

Pentru funcţia de procuror şef al DIICOT şi-au depus candidatura Daniel Horodniceanu, care a mai condus instituţia între 2015 şi 2018, Oana Daniela Pâţu şi Ioana Bogdana Albani.

Ioana Bogdana Albani şi-a depus candidatura şi pentru funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, funcţie care este vizată şi de Mihaela Larisa Iosipescu.

La DNA, Codrin Gavra candidează pentru funcţia de procuror şef adjunct. La funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei candidează Andreea Oana Nica şi Ioan Amariei, la funcţia de procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie candidează Silviu Paul Dimitriu, iar la funcţia de procuror şef secţie – Secţia judiciară penală şi-a depus candidatura Monica Erika Danciu.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 28 iulie, că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT, post rămas vacant după ce şefa instituţiei, Giorgiana Hosu, a demisionat în septembrie 2020. De asemenea, a demarat selecţia pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.