Fortărețe în caz de război nuclear

Astfel, acest buncăr este fie o fortăreață de ultimă instanță în caz de război nuclear, fie un întreg oraș subteran care ar putea găzdui și întreține timp de câțiva ani până la trei sute de mii de persoane. Cu toate acestea, luând în considerare mărime unui astfel de buncăr, cât și locația sa, lucrurile par destul de îndoielnice.

Dacă există un anumit complex subteran în Bașkiria, cel mai probabil acesta este destinat unui alt scop decât acela de a adăposti președintele și guvernul în cazul unei amenințări nucleare.

Dar există informații despre un alt complex subteran, care este, de fapt, un centru de comandă de rezervă pentru forțele armate ruse. În primul rând pentru trupele strategice. Această instalație, numită, nu se știe de ce „Grota” de către mass-media, se presupune că face parte din sistemul „Perimetru” sau, așa cum îi spun americanii, „Mâna moartă”.

Potrivit presei, această instalație ar fi fost construită în regiunea Sverdlovsk, sub muntele Kosvinsky Kamen. Este vorba, în esență, de o rețea de centre radio de analiză a datelor și de centre de comunicații. Desigur, trebuie să existe spațiu pentru personal, precum și rezerve de apă și alimente, autonomie energetică și aer condiționat, scrie Pravda.

Oraș subteran chiar la Moscova

Pe de altă parte, există un alt astfel de loc bogat în „mitologie” chiar în capitală. Este vorba de așa-numitul oraș subteran Ramenki 43. După cum a scris „EG”, este un buncăr al Ministerului Apărării, despre care circulă cele mai fantastice zvonuri. Zvonurile merg până la a spune că ar putea găzdui 17 mii de persoane și că ar putea funcționa ani de zile într-un regim autonom.

Dar, cu o infrastructură subterană atât de ramificată a Moscovei, Ramenok-43 trebuie să fie situat la o adâncime foarte mare pentru a deveni un „oraș subteran” în adevăratul sens al cuvântului. În plus, există scepticism cu privire la faptul că lucrurile nu au funcționat foarte bine cu rezervoarele de apă subterană. Și aceasta este o problemă în construcția de instalații subterane.

Cu toate acestea, cei mai mulți sunt siguri că acest buncăr al Ministerului Apărării dintr-un cartier al Moscovei funcționează în mod corespunzător și că și-a început activitatea în anii ’70.

Complexul Altai construit de Gazprom

Și încă o locație, din nou departe de capitală, este „Complexul Altai”. Oficial, este o instalație de agrement a corporației de stat Gazprom, însă legendele abundă în jurul acestui complex. Acest imens complex a fost construit de gigantul energetic Gazprom în urmă cu aproximativ un deceniu în districtul Ongudaysky din Republica Altai, o regiune a Siberiei care se învecinează cu Mongolia, China și Kazahstan.

Este un „refugiu pentru elită” în caz de circumstanțe neprevăzute. Și, firește, există versiuni potrivit cărora sub complexul Altai ar exista un buncăr pentru Vladimir Putin și alți oameni apropiați. Sau, mai degrabă, chiar un complex subteran care ar putea găzdui câteva mii de oameni. Potrivit celor mai îndrăznețe ipoteze, până la cincizeci de mii, după cum arată unele publicații.

https://www.youtube.com/watch?v=4g1k1yMs9aA