„Nu putem cădea în capcana de a crede că totul este bine pentru Vladimir Putin și că măsurile nu au fost suficient de eficiente pentru a-l presa”, susțin experții de la Yale.

Într-un articol de opinie publicat de Business Insider,  Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian au vrut să infirme comentariile recente care l-au declarat pe președintele Vladimir Putin ca unul dintre marii câștigători ai anului 2023, pe fondul semnelor de rezistență economică. Cei doi experți susțin că sancțiunile occidentale și exodul în masă al companiilor multinaționale din Rusia au provocat costuri uriașe economiei țării, scrie Yahoo.news.

„Nu putem cădea în capcana de a crede că totul este bine pentru Putin și că nu am avut măsuri eficient de eficiente pentru a pune presiune”, au scris Sonnenfeld și Tian, ​​subliniind că transferul de active „fără valoare” expropriate de la firme occidentale de prietenii lui Vladimir Putin nu va face Rusia mai bogată.

Ei au enumerat și alte câteva alte semne care arată că economia Rusiei a fost afectată puternic.

Lipsa forței de muncă, o inflație crescută, secătuirea investițiilor străine

De la invadarea Ucrainei de Rusia, la începutul anului 2022, cel puțin un milion de ruși au fugit în alte țări, inclusiv experți în domeniul tehnologiei. Acest lucru a contribuit la lipsa forței de muncă, care se apropie de 5 milioane de muncitori, și a alimentat o inflație crescută.

Între timp, 253 de miliarde de dolari în capital privat au părăsit Rusia între februarie 2022 și iunie 2023, scriu Sonnenfeld și Tian, ​​citând datele băncii centrale ruse. În plus, Rusia a pierdut accesul la tehnologia și expertiza occidentală pe care se bazau companiile sale, în timp ce investițiile străine directe au secătuit.

Controalele stricte ale capitalului au făcut ca activele rusești, evaluate în ruble, să fie practic lipsite de valoare pe piețele globale.

Ce face, de fapt, Vladimir Putin

Iar sancțiunile  occidentale, care au lăsat Moscova fără mare parte din finanțele internaționale, au împiedicat companiile rusești să emită acțiuni noi sau obligațiuni noi pe o piață occidentală.

„Rusia, care nu a furnizat niciodată produse finite economiei globale – industriale sau de consum –  este paralizată”, au spus Sonnenfeld și Tian. „Nu este nici pe departe o superputere economică. Mașinăria de război este condusă doar de canibalizarea întreprinderilor controlate acum de stat”, afirmă cei doi.

Avertismentul guvernatorului băncii centrale a Rusiei

Chiar și Kremlinul se pregătește pentru ceva mai rău. Luni, guvernatorul băncii centrale a  Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că Rusia se așteaptă la și mai multe sancțiuni.

În timp ce Rusia a rezistat furtunilor economice din ultimii doi ani, Nabiullina a avertizat că presiunea dată de sancțiuni se poate intensifica, iar țara trebuie să se pregătească. ”Este tentant să credem că ne-am descurcat bine în 2022 și acum nu avem nicio grijă în lume”, a spus Nabiullina. ”Dar trebuie să ne pregătim pentru presiunea crescută a sancțiunilor”, a subliniat ea.

Rusia a gestionat principalele provocări din sectorul financiar, a adăugat ea, dar nici în acest domeniu unele probleme nu sunt rezolvate complet, inclusiv plățile transfrontaliere. ”Pentru noi, banii pe termen lung din economie sunt o provocare. Nu sunt doar creditele pe termen lung, ci și piețele de capital”, a spus Nabiullina.

Comentariile sale privind pregătirea pentru o creștere a presiunii din partea Occidentului vin în momentul în care SUA și Uniunea Europeană au anunțat măsuri suplimentare care vizează veniturile Moscovei în timpul războiului.