Cozonacul este vedeta mesei de Crăciun, existând o sumedenie de rețete, care mai de care mai apetisante. Însă, dacă dorești să îi surprinzi pe cei dragi, ai putea încerca rețeta prezentată în rândurile următoare.
Cel mai gustos cozonac de Crăciun! Nu ai cum să dai greș cu această rețetă
Mai este o singură săptămână până la Crăciun, iar gospodinele din toată țara s-au apucat de prepararea bucatelor tradiționale pentru masa de Crăciun. Dacă nu știi încă ce cozonac vrei să faci sau dacă vrei să încerci altceva, următoarea rețetă de cozonac îmbibat cu coniac ar putea fi pe placul tău. Mai mult decât atât, îi poți surprinde plăcut pe cei din familie.
Pentru aluat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 25g drojdie proaspătă
- 530g făină
- 120ml lapte
- 150g unt cu 80% grăsime
- două ouă întregi
- trei gălbenușuri
- 5g sare
- 80g zahăr
- 30ml coniac
- coajă de lămâie și portocală
Pentru umplutură vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g nucă prăjită și măcinată
- 200g zahăr
- 80g cacao
- trei ouă
- 50ml coniac
Pentru sirop vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 200ml de apă
- 200g de zahăr
- 100ml coniac
Modalitate de preparare
Prima dată ne ocupăm de aluat și începem prin a fărâmița drojdia într-un castron, apoi adăugăm trei linguri de făină și 60ml de lapte călduț. După ce se amestecă, se lasă la crescut timp de 15 minute.
În timp ce așteptăm, putem mixa cele două ouă cu gălbenușurile, zahărul, sarea și coniacul până când se topește tot zahărul. Ulterior, se adaugă maiaua, făina și restul de lapte rece și se frământă bine. Dacă aluatul este prea tare, atunci se mai poate adăuga o lingură de lapte rece.
Apoi, luăm untul moale și în împărțim în trei părți egale și se încorporează în aluat. Când este gata aluatul, îl punem într-un castron uns cu ulei și se acoperă cu folie alimentară, fiind pus, ulterior, la frigider pentru 2 ore.
Când a trecut timpul, se scoate aluatul de la frigider și se împarte în două părți egale care se înfășoară în folie alimentară și se mai țin încă 3 ore la frigider.
Următorul pas este prepararea umpluturii. Cât așteptăm să treacă cele trei ore, amestecăm nuca măcinată cu cacao, zahăr, ouă și coniac. După ce s-a scurs timpul de așteptare, scoatem aluatul de la frigider, îl întindem pe o folie alimentară și se pune jumătate din umplutură. Este important să lăsăm o margine fără umplutură.
După aceea, rulăm aluatul foarte strâns și ungem partea neumplută cu puțină apă pentru ca aluatul să se lipească bine atunci când am terminat de rulat. Ruloul se dă apoi la congelator pentru 20 de minute – când s-a scurs timpul acesta este scos de la congelator, secționat pe lung și împletit. Ulterior, cozonacul se așează într-o tavă deja tapetată cu hârtie de copt și se pune la frigider pentru 8 ore.
Ultima etapă este prepararea siropului – punem la fiert, la foc mic, apa cu zahărul însă nu amestecăm. Se lasă să fiarbă încet și să se topească zahărul. Atunci când a început să fiarbă se stinge focul și se lasă la răcit – după se adaugă coniacul.
După ce au trecut cele 8 ore în care cozonacii au stat la frigider, cu 20 de minute înainte de a-i scoate de la rece, se pune la fiert o cratiță cu apă. Atunci când aceasta a început să clocotească, se scot cozonacii din frigider și se bagă în cuptorul rece. Sub ei se pune cratița cu apă clocotită, se închide cuptorul și se lasă timp de 30 de minute.
Ulterior, se scot cozonacii și cratița, se încinge cuptorul la 160 de grade și se introduc cozonacii la copt pentru 50-60 de minute. După, se scot din cuptor și din tavă și se însiropează cu siropul rece.
Pot fi consumați a doua zi de la preparare, notează bucătărăș.ro.