Unul dintre cele mai apreciate preparate românești pe timp de toamnă este zacuscă. Aperitivul este mult iubit de români, mai ales dacă este servit pe o bucată de pâine proaspătă.

Rgretatul gastronom român, Radu Anton Roman, a scris în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, cea mai bună rețetă pentru a face zacuscă. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare.

Ingredientele pentru 3 kg de zacuscă

  • 3 kg de vinete
  •  3 kg gogoșari roșii
  • 3 kg roșii
  •  2 kg ceapă
  • 10 ardei capia
  • 750 ml untdelemn
  •  1 căpățână de usturoi(dacă vă place)
  • 2 ardei iuți
  •  piper, boia – cum vă place
  •  sare, și după gust (cam 1-2 linguri la 3 kilograme de zacuscă)

Modul de preparare al celei mai bune rețete de zacuscă

În cartea sa, Radu Anton Roman îi învăța pe români cum să prepare cea mai bună zacuscă. Primul pas este coacerea vinetelor. Aceste legume se coc pe plită se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.

„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă.

În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o  jumătate de oră”, scria gastronomul în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti.”

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti.”, scrie Editura Paideia, în prezentarea cărții.