Sângele persoanelor care trăiesc 100 de ani arată diferențe majore față de ceilalți oameni. Participanții au fost urmăriți prin datele din registrul suedez timp de până la 35 de ani. Dintre aceștia, 1.224, sau 2,7%, au trăit până la 100 de ani.
Sângele centenarilor prezintă diferențe majore
Potrivit studiului, 85% dintre centenari erau femei. Cercetarea a inclus date de la 44.000 de suedezi care au fost supuși evaluărilor de sănătate de la vârsta de 64 la 99 de ani.
Participanții au fost urmăriți prin datele din registrul suedez timp de până la 35 de ani.
Studiul a luat în considerare mai mulți biomarkeri din sânge
Au fost incluși 12 biomarkeri din sânge. Aceștia țin de inflamație, metabolism, funcție hepatică și renală, precum și malnutriție și anemie. Toți au fost asociați cu îmbătrânirea sau mortalitatea în studiile anterioare.
Un biomarker, cunoscut și sub denumirea de marker biologic, este un paramentru care poate fi măsurat și indică prezența unei boli, o schimbare fiziologică, răspunsul la tratament sau o stare psihologică.
S-a descoperit că subiecții care au ajuns la a suta zi de naștere au avut următoarele caracteristici:
- niveluri mai scăzute de glucoză;
- creatinină și acid uric începând de la 60 de ani.
Chiar dacă valorile mediane nu au diferit semnificativ între centenari și non-centenari pentru majoritatea biomarkerilor, centenarii au afișat rareori valori extrem de mari sau scăzute.
Potrivit studiului, oamenii cu niveluri mai mari de glucoză, creatinină, acid uric și markeri ai funcției hepatice ar avea șanse mai mici să prindă suta de ani.
Studiul nu are nicio concluzie legată de genele care sunt responsabile pentru prelungirea vieții
Studiul a fost publicat în GeroScience, o revistă științifică. Revista este axată pe biologia îmbătrânirii și pe studii mecanice. Utilizează modele relevante clinic de îmbătrânire și boli cronice legate de vârstă.
Totodată, studiul nu prezintă nicio concluzie legată de stilul de viață sau genele care sunt responsabile pentru prelungirea vieții.
Chiar și așa, este recomandă verificarea funcției renale și hapetice, valorilor glucozei și a acidului uric tot mai des, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Potrivit cercetătorilor, faptul că diferențele dintre biomarkeri poate fi observată cu mult timp înainte de moarte sugerează că genele și stilul de viață poate juca un rol.