Fără doar și poate, cartofii copți sunt mai gustoși și extrem de simplu de pregătit, așa că încep să câștige teren în fața popularilor cartofi prăjiți. În primul rând, cartofii trebuie tăiați cât mai uniform, fie că îi tăiem rondele sau sub forma unor felii de portocală.
De ce depinde coacerea cartofilor?
Încingerea cuptorului este, de asemenea, la fel de importantă. Dacă doriți să aveți în farfurie cartofi copți perfect aurii, pufoși și fragezi, cel mai bine este să încingeți cuptorul cât mai bine. Pentru a avea rumeniți frumos, aceștia trebuie băgați la cuptor la aproximativ 220 de grade.
Dacă vreți să utilizați cuptorul pe setarea convecție (setarea ventilatorului), puteți lua în considerare reducerea temperaturii, la aproximativ 205 de grade. În acest caz, cartofii au nevoie de douăzeci și cinci până la treizeci și cinci de minute pentru a se coace. Acest lucru, desigur, depinde, de asemenea, de cât de mari sunt tăiați cartofii.
Cei mai buni sunt cartofii galbeni și cartofii noi
Orice soi de cartofi poate fi ales pentru această rețetă, dar cei mai buni sunt cartofii galbeni și cartofii noi. Aceste soiuri sunt perfecte și când facem salată de cartofi, pentru că au un gust mai dulce.
Un condiment versatil adaugă cartofilor o notă de afumat și de dulceață
La capitolul condimente, cele care se potrivesc mănușă când pregătim cartofi copți sunt sarea, piperul și puțină boia afumată. Dacă nu ați gătit până acum cu boia afumată, ar fi bine să începeți să o faceți. Este un condiment extrem de versatil, care adaugă cartofilor o notă de afumat și dulceață.
După ce ați condimentat cartofii, așezați-i pe o tavă unsă cu ulei și asigurați-vă că lăsați un spațiu între ei. Dacă îi înghesuiți, asta nu va face decât să-i înăbușe, în loc să-i rumenească, iar rezultatul nu va fi cel dorit.
Altă rețetă de succes
Sunt mai mulți pași pe care trebuie să-i urmați în această rețetă de succes.
Pasul unu. Dimensiunea bucăților de cartofi va avea un impact mare asupra rezultatului. Cel mai indicat ar fi să-i tăiați în felii de aproximativ 2 cm, deoarece va oferi cel mai bun raport crocant-pufos.
Pasul doi. Odată ce cartofii sunt tăiați, trebuie să descompuneți amidonul din cartofi prin fierbere. Nu va dura mult. Este bine să puneți mai multă sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în apă. Deși sună ciudat, bicarbonatul de sodiu ajută la eliberarea amidonului în apă, care se va atașa de suprafața cartofilor și îi va ajuta să devină crocanți. Cartofii sunt gata când puteți introduce furculița în ei și sunt fragezi, dar nu crocanți. Dacă se rup, înseamnă că i-ați fiert prea mult.
Pasul trei. Scurgeți cartofii și lăsați-i să stea în cratiță, la abur, timp de 5 minute.
Secretul pe care puțini îl știu. Cei mai buni cartofi crocanți pe care îi puteți face casă
Pasul patru. Adăugați ulei de măsline, sare și piper într-un castron suficient de mare. Turnați cartofii în bol și amestecați-i pentru ca uleiul și condimentele să cuprindă cartofii. Acest lucru va face apoi să obțineți crusta crocantă perfectă în cuptor.
Pasul cinci. Puneți cartofii pe o tavă de copt, dar cât mai puțin înghesuiți. Fiecare bucată are nevoie de puțin spațiu pentru a deveni crocantă. Acesta este cel mai important motiv pentru care cartofii nu devin suficient de crocanți, așa că lăsați-i cât mai aerisiți în tavă. Mai bine îi coaceți în două rânduri dacă aveți o cantitate mai mare.
Pasul șase. Băgați-i la cuptor și coaceți-i la o temperatură de 215 grade C, timp de aproximativ 20 de minute. Va trebui să-i întoarceți la 20 de minute pentru a da o crustă uniformă. Continuați să-i mai coaceți încă 15-20 de minute sau până când atingeți nivelul dorit de crocant. Dacă îi gătiți prea mult, exteriorul poate deveni dur.
Deși imbatabilii cartofi prăjiți cu brânză rasă deasupra și un piure combinat cu brânză rămân în topul preferințelor, există un preparat mai puțin cunoscut, dar la fel de gustos. Feta Greek Fries sunt versiunea mai ușoară și perfectă a cartofilor prăjiți cu brânză. Delicioasă, ușor de preparat, aceasta poate fi o garnitură perfectă, la orice oră, și care nu necesită mult timp de preparare, potrivit unui site de specialitate.
Încercați și Feta Greek Fries
Cheia pentru a face cartofi prăjiți crocanți în cuptor este să înmuiați cartofii tăiați într-un castron cu apă înainte de a-i coace. Astfel, amidonul este îndepărtat și ajută cartofii să devină mai crocanți. După ce cartofii tăiați s-au înmuiat în apă timp de 30 de minute, uscați-i.
Ingrediente necesare pentru 4 porții de Feta Greek Fries
8 căni de apă
1 lingura oțet din cidru de mere
½ linguriță sare
1 ½ kg de cartofi curățați
2 ½ linguri ulei de măsline extravirgin
¼ cană brânză feta mărunțită
1 lingură oregano proaspăt, tocat mărunt
1 linguriță coajă de lămâie
Tăiați cartofii pai, ca pentru cartofi prăjiți. Puneți-i în oală, reduceți focul la mediu și fierbeți-i aproximativ 8 minute. Scoateți apoi cu grijă cartofii și transferați-i pe un prosop curat de bucătărie, lăsându-i puțin să se usuce. Puneți-i apoi într-un castron mare și amestecați-i cu ulei. După care puneți-i în tavă, într-un singur strat. Lăsați-i să se coacă până devin aurii și crocanți, în jur de 30 până la 40 de minute.
Între timp, amestecați într-un bol brânza feta, oregano și coaja de lămâie. După ce ați scos cartofii din cuptor, presărați peste ei amestecul de brânză feta.