Un secret pe care puțini oameni îl știu este că lăsarea cartofilor, după ce i-am tăiat, în apă foarte rece, timp de 30 de minute, înainte de a-i găti, este un astfel de secret care ajută să avem cartofi crocanți la exterior și pufoși la interior. Apa permite cartofilor să piardă o parte din amidon (inamicul prăjirii perfecte), iar temperatura rece a apei garantează un șoc termic în contact cu uleiul încins, care ajută la obținerea unor cartofi crocanți și rumeniți.
Secretul unor cartofi prăjiți ca la restaurant
Iată ce ar trebui să faceți pentru a avea cartofi prăjiți crocanți
Fierberea cartofilor ne ia mai mult timp decât am dori, dar merită. Dar cum devine cartoful crocant? Prin formarea unui strat de amidon gelatinat pe exteriorul cartofului. Pentru a face acest lucru, trebuie să îl fierbeți mai întâi, permițând amidonului să se înmoaie și apoi să se recristalizeze, răcindu-l puțin. Tăierea uniformă a cartofilor este esențială. Rezultatul final, adică acea crustă crocantă, depinde de tăierea cartofilor în dimensiuni egale. Dacă vreți o precizie milimetrică, puteți folosi un feliator tip mandolină. Pentru un gătit mai uniform, tăiați-i la aceeași lungime și grosime!
Prăjiți cartofii în grăsime de rață
Potrivit Cnet, grăsimea de rață are o aromă distinctă, care se absoarbe foarte ușor pe suprafața cartofului. Dacă nu aveți grăsime de rață la îndemână, folosiți orice tip de ulei. Uleiul de măsline își va face treaba bine, deși tot grăsimile animale dau cel mai bun gust cartofilor.
Cel mai bun mod de a obține acei cartofi crocanți este următorul: pentru început, prăjiți cartofii în ulei din abundență, la o temperatură scăzută, timp de cinci până la șapte minute. În acest fel, interiorul cartofilor va fi moale.
Scoateți cartofii din ulei și uscați-i pe un prosop de hârtie. Apoi, creșteți focul și lăsați-i la prăjit alte trei-patru minute, până când vor avea o culoare maro auriu frumoasă. Prăjirea dublă va asigura că interiorul este moale și exteriorul crocant.
Nu vă grăbiți când prăjiți cartofi
Un ultim sfat este să aveți răbdare atunci când prăjiți cartofii, astfel încât să obțineți toate marginile crocante și maronii. Trebuie este să vă asigurați că lăsați părțile inferioare să fie cât mai crocante. Când cartofii nu se desprind ușor, riscați ca părțile crocante să se lipească de fundul tigăii.
După ce i-ați scos din tigaie, așezați-i pe un prosop de hârtie absorbantă, astfel încât să se scurgă excesul de ulei. Abia după câteva minute, când cartofii s-au răcit puțin, îi puteți condimenta cu sare. În acest fel, cartofii prăjiți vor rămâne crocanți.
Dacă doriți un cartof crocant gata în timp record puteți folosi friteuza cu aer. Cartofii se gătesc aproximativ de două ori mai repede în friteuza cu aer, decât în cuptor.