Secretul celor mai crocanți cartofi prăjiți! Pentru a obține cartofi extrem de crocanți nu este nevoie să apelăm la ulei. Există un ingredient care îi face să fie la fel de delicioși, dar și crocanți. Despre ce este vorba?
Secretul celor mai crocanți cartofi prăjiți. Cum se obțin fără pic de ulei? Ingredientul secret la care nimeni nu se aștepta
Pentru a obține o crustă crocantă atunci când preparăm cartofi, mulți dintre noi alegem să îi prăjim într-o cantitate mare de ulei. Totuși, putem avea cartofi cu o crustă crocantă, fără a fi nevoie de ulei. Mai exact, vom folosi albuș de ou și vom adăuga și condimente pentru a da o notă picantă.
Pentru o astfel de rețetă vom avea nevoie de câteva ingrediente pe care oricine le are în cămară, astfel:
- 5-7 cartofi
- 2 albușuri de ou
- sare
- boia măcinată
- piper negru
- ienibahar măcinat
Cum preparăm cartofi crocanți fără ulei?
După ce ne-am asigurat că avem toate ingredientele necesare la îndemână, începem să curățăm cartofii și să îi tăiem pai – ei trebuie să aibă cel mult un centimetru grosime. Apoi, începem să batem albușurile cu sare până când se omogenizează și adăugăm și condimente.
Cartofii pai îi punem într-un castron adânc, iar peste ei adăugăm albușurile, apoi amestecăm. După aceea, scurgem excesul de albuș din cartofi și tapetăm o tavă cu foaie de copt, în care urmează să punem cartofii. Aceștia trebuie să stea într-un strat subțire și uniform.
Când punem cartofii în cuptor, acesta trebuie deja să fie preîncălzit la 200-220 de grade Celsius. Aceștia trebuie să fie lăsați la copt timp de 7-10 minute. Ulterior, se scoate hârtia de copt și se lasă cartofii în cuptor până se rumenesc.
La ce trebuie să fim atenți când vrem să prăjim cartofi?
Cartofii cerați sunt buni pentru salate și alte mâncăruri, dar pentru o porție de cartofi crocanți este bine să alegem cartofii universali, cum ar fi cartofii albi.
Fierberea cartofilor ne ia mai mult timp decât am dori, dar merită. Ce face cartoful să devină crocant? Răspunsul este unul singur: formarea unui strat de amidon gelatinat pe exteriorul cartofului. Pentru a face acest lucru, trebuie să îl fierbeți mai întâi, permițând amidonului să se înmoaie și să se extindă, apoi să se recristalizeze, răcindu-l puțin.
Grăsimea de rață are o aromă distinctă, care se absoarbe foarte ușor pe suprafața cartofului. Dar dacă nu aveți grăsime de rață la îndemână, folosiți orice ulei aveți la îndemână. Uleiul de măsline își va face treaba bine, deși tot grăsimile animale dau cel mai bun gust cartofilor.
Un ultim sfat este să aveți răbdare atunci când prăjiți cartofii, astfel încât să obțineți toate marginile crocante și maronii.
Cheia este să vă asigurați că lăsați părțile inferioare să fie crocante. Dacă însă cartofii nu se desprind relativ ușor, riscați ca părțile lor crocante să se lipească de fundul tigăii.
După ce i-am scos din tigaie, este bine să-i așezăm pe un prosop de hârtie absorbantă, astfel încât să se scurgă excesul de ulei. Abia după câteva minute, când cartofii prăjiți s-au răcit puțin, îi puteți condimenta cu sare. În acest fel, cartofii prăjiți vor rămâne crocanți.
Dacă doriți un cartof crocant, care să fie gata rapid, alegeți friteuza cu aer. Cartofii se gătesc aproximativ de două ori mai repede în friteuza cu aer decât în cuptor, așa că această metodă este perfectă pentru cei care vor o cină rapidă cu prietenii.