Secretul celui mai bun cozonac! Ce este obligatoriu să faci înainte să îl prepari

cozonac

SURSA FOTO: Dreamstime

Cozonacul este desertul tradițional românesc ideal în zilele reci de iarnă. Nimeni nu refuză o felie caldă cu miez pufos și coajă crocantă. Deși este preferatul tuturor, nici măcar gospodinele familiei nu știu care este ingredientul important din rețeta de cozonac. Dacă vrei să aibă un gust pe care să ți-l amintești până de Anul Nou, atunci respectă regulile din rândurile următoare.

Nimic nu îți trezește mai multe amintiri plăcute decât o felie caldă de cozonac făcut în casă. Deși majoritatea oamenilor îndrăgesc acest preparat tradițional românesc, aproape nimeni nu știe care este ingredientul important. Anumite gospodine cred că este nuca, altele că este calitatea cuptorului în care se coace aluatul, însă realitatea este diferită.

Secretul cozonacului perfect

Ingredientul secret pentru un cozonac cu gust de magie este făina. Neatenția acordată acestui ingredient poate ruina întreaga compoziție a cozonacului. Patiserii și cofetarii reușesc să facă un cozonac moale precum barba lui Moș Crăciun datorită făinii.

Făina ideală pentru aluatul de cozonac făcut în casă

Pe rafturile magazinelor, în prezent, găsim o multitudine de tipuri diferite de făină. Firmele de morărit și panificație au diversificat marfa în funcție de mâncarea pe care intenționăm să o gătim. Astfel că azi avem făină specială pentru cozonac, biscuiți, foitaj, pâine, prăjituri, iar lista continuă.

Toate aceste categorii de făină descriu gradul de rafinare al cerealelor din care a fost concepută.

Făina 000: ideală dacă vrei ca aluatul tău să fie pufos și moale precum bezelele pe care le adaugi în ciocolata caldă.

Făina 480/450: este o făina fină, folosită des de cofetari în prepararea prăjiturilor pe care le comandăm pentru Revelion.

Făina 550: este o făină densă, dar perfectă pentru aluatul deserturilor făcute în casă.

Făina 650: este ingredientul care nu trebuie să lipsească de pe lista de cumpărături în ziua în care intenționezi să pregătești cozonaci în casă. În compoziția sa există un conținut ridicat de gluten, motiv pentru care este ideală pentru aluaturile elastic, care au nevoie de timp pentru dospire.

Acum că știi care este tipul de făină de care ai nevoie pentru un cozonac de excepție, urmează rețeta pe care ți-am pregătit-o. Gustul final s-ar putea să o impresioneze pe bunică, spor la gătit!