Secretul celui mai bun vin fiert! Iată ce sortiment de vin trebuie să alegi

Sursa: Dreamstime

Vinul fiert este o bătură preferată de români în perioada iernii. Vinul fiert este ajutorul ideal pentru a ne încălzi atât ziua, cât și seara. De asemenea, beneficiile vinului fiert sunt numeroase. Iată cea mai bună rețetă.

Vinul fiert este o băutură obținută din vin, zahăr și mirodenii. Este servit fierbinte și este foarte popular în toată Europa. În Italia i se spune „Vin brûlé”.

De fapt, numele vine din franceză, unde „brûlé” înseamnă „ars”, dar în Franța vinului fiert i se spune „vin chaud”. În Germania, acesta este cunoscut sub numele de Glühwein.

Potrivit specialiștilor, cele mai bune vinuri pentru fiert sunt Barolo, Cabernet, Merlot și Pinot Noir. De asemenea, în ultimii ani a apărut și tendința vinului fiert alb, aromatizat cu condimente, frunze de dafin și cu miere. Pentru vinul fiert alb se folosesc soiurile Pinot Blanc și Chardonnay.

Ce condimente se pot adăuga în vinul fiert?

În general, în vinul fiert se adaugă condimente puternic aromate, de sezon, cum ar fi scorțișoara, cuișoarele, anasonul stelat, cardamonul sau vanilia. De asemenea, se pot adăuga și felii de portocală sau de măr.

De aceea, vinul fiert este ajutorul ideal pentru a ne încălzi ziua și seara. Beneficiile vinului fiert sunt numeroase. Pe lângă faptul că ne ajută să ne dezghețăm, vinul fiert ne intărește sistemul imunitar, ne înveselește și ne face să simțim din plin magia sărbătorilor de iarnă.

Ingrediente pentru cel mai bun vin fiert

Iată de ce aveți nevoie și rețeta pentru a prepara 4 căni de vin fiert

  • 800 ml vin roșu sec
  • 50 g zahăr brun
  • 2 linguri condimente
  • 1 portocală cu coaja netratată
  • 1 măr

Se încălzesc vinul roșu și zahărul. Se adaugă cuișoarele, ienibaharul, scorțișoara și anasonul și se lasă puțin să se pătrundă. Se spală bine mărul,  portocala și coaja se rade fâșii. Aveți grijă să folosiți o portocală care are coaja comestibilă. Acest aspect va trebui semnalat pe eticheta produsului.

Vinul roșu se toarnă printr-o strecurătoare în pahare termorezistente, se agață cojile de portocale drept garnitură pe pahare și se servește fierbinte. După gust se taie portocala și se adaugă la vinul roșu.

Vinul fiert calmează tusea și durerea din gât, eliberează tractul respirator și ajută la rezolvarea problemei congestiei nazale și a urechilor înfundate. De asemenea, vinul fiert reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, reduce riscul de osteoporoză, încetinește îmbătrânirea, stimulează creierul și detoxifiază organismul.