Secretul celui mai influent medic din România. Cum a ajuns să practice meseria de salvator de vieţi omeneşti

Din momentul declarării stării de urgență în România din cauza răspândirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, medicul Raed Arafat deţine şapte funcții publice de mare responsabilitate. El este "comandantul acțiunii" pentru situația de risc determinată de pandemia COVID-19. Dar puţină lume ştie cum şi-a început cariera renumitul medic, cunoscut ca fondator al SMURD şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat a mărturisit într-un interviu la Antena 3 motivul pentru care a decis să se facă medic pentru situații de urgență. Șeful DSU susține că totul a venit după ce a urmărit un serial cu paramedici.

Foto: Inquam Photos/George Călin

La 14 ani eram în sala de operație

”A fost o pasiune de când aveam 14 ani. A venit de la un serial de paramedici care se duceau la diferite cazuri și un spital cu camera de urgență și m-a atras foarte mult treaba asta. S-a format o pasiune.

La 14 ani am dat prima injecție la un pacient, făcând practică la un spital de urgență. Pacientul nu m-a văzut. Asistentul responsabil de mine m-a lăsat să îi administrez injecția. La 13-14 ani am intrat în sala de operație cu vecinul nostru. Toată vacanța de vară eram în sala de operație. Pasiunea a rămas.

Venirea la București la ministere…, când eram la Ministerul Sănătății o perioadă am continuat să fac gărzi pe elicopter pe weekend la Mureș. Îmi lipsește mult asta. A trebuit să renunț pentru ceea ce am realizat acum cu colegii la nivel național, a fost un pas bun”, a declarat Arafat, la Antena 3.
A venit în România în anul 1981, cu scopul de a-și urma pasiunea și de a deveni un medic extrem de bun. Zis și făcut! Acesta a început să urmeze studiile Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 1989. După un an în România, visa să plece în Franța pentru a-și continua studiile, însă căderea comunismului l-a împiedicat să mai iasă din țară, moment în care a decis ca România să-i devină a doua casă.

După ce a terminat facultatea, a început să lucreze pe Ambulanță, apoi s-a gândit la un plan pentru a putea înființa primul serviciu de urgență din țară, denumit tot de el SMURD.

Fabrici de săpun artizanal, în Palestina

Fondatorul SMURD este unul dintre cei mai apreciați oameni din România, unde a studiat medicina. El provine dintr-o familie destul de însărită care a avut de-a lungul anilor mai multe afaceri în Palestina.
Afacerile familiei Arafat s-au concentrat la început pe negoțul cu haine și costume specifice locului ca mai apoi să investească în fabricarea săpunului din ulei de măsline deținând la un moment dat 4 fabrici de săpun din cele 34 care încă funcționau în Nablus în perioada britanică a Palestinei. La momentul actual familia Arafat mai are o singură fabrică de săpun artizanal.

„Nu poți să ai familie și să ai în același timp o muncă în care ești implicat 24 din 24, la maxim”

Raed Arafat a dat și un răspuns la obiect și foarte pertinent, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni tv, despre motivul pentru care nu s-a căsătorit până acum.

„Sunt o mie de răspunsuri care se pot da, dar uite așa, simplu: pentru că era imposibil să combin lucrul pe care eu l-am făcut ani de zile cu o viață personală care să fie dedicată unei familii. Nu poți să ai familie și să ai în același timp o muncă în care ești implicat 24 din 24, la maxim. Asta e părerea mea, plus că nu s-a întâmplat.

La noi în familie, tatăl meu a fost însurat la 47-48 de ani. Suntem doi frați și o soră. Fratele a fost subinginer, iar sora este medic. Eu am mers după pasiune, după muncă și după dedicare totală la această activitate. Un concediu adevărat am avut ultima dată în 2004”, a explicat medicul.