Nimic nu îți amintește mai mult de Crăciunul din copilărie decât o felie caldă de cozonac de casă cu nucă din abundență. Rețetele acestui preparat tradițional românesc diferă puțin de la regiune la regiune, dar gustul magic ne este oferit acum de chef Adrian Hădean. Acesta a împărtășit rețeta sa secretă de cozonac cu nucă.
Deși gastronomia românească este aceeași, unele rețete tradiționale au suferit modificări de la familie la familie. Dacă rețeta actuală de cozonac pe care o cunoști te nemulțumește, poți încerca rețeta transmisă din generație în generație de către familia celebrului chef Adrian Hădean.
Secretul cozonacului perfect, dezvăluit de chef Adrian Hădean
„Ştiu reţeta de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei. Aşadar, ea circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii şi a suferit puţine modificări în ultima sută de ani. Dacă până la bunica mea se coceau în cuptorul din curte, de la mama încoace îi coacem în cuptorul maşinii de gătit.
Dacă noi aromăm aluatul cu coajă de lămâie, vanilie şi esenţă de rom, bunica şi înaintaşele ei se limitau la zahărul vanilat, care se găsea şi la noi.
Cozonacul cu nucă e prezent în casele noastre şi de Paşti şi de Crăciun, e o parte a familiei, e drumul înapoi spre rădăcinile neamului nostru. Mă bucur că am ocazia să vă arăt şi vouă acest drum şi sper să-l pot arăta şi celor care, cu voia Celui de Sus, vor veni după mine”, a povestit acesta pentru foodstory.ro.
Cozonacul cu nucă, „drumul înapoi spre rădăcinile neamului nostru”
Deși gustul cozonacului este minunat, acest desert românesc nu necesită o multitudine de ingrediente exotice și scumpe. Avem nevoie doar de câteva elemente, pe care sigur le ai deja în bucătărie:
– un kg făină;
– 250 g zahăr;
– 250g unt;
– ulei de floarea-soarelui (doar o lingură);
– patru gălbenușuri;
– un plic de zahăr vanilat;
– coajă de lămâie;
– sare;
– esenţă de rom;
– 0,5 L lapte;
– 35 g drojdie crudă;
Secretul cozonacului cu gust de copilărie
Începem prin a pune drojdia la înflorit într-o cană cu lapte și o linguriţă de zahăr. Cernem făina, altfel nu prinde aer drojdia şi nu crește… Amestecăm miezul de nucă cu zahărul (o parte zahăr la trei părţi de nucă), plus o linguriţă de cacao. Amestecăm faina cu patru gălbenuşuri, un plic de zahăr vanilat, câteva picături de esenţă de rom, coajă rasă de lămâie, drojdia şi puțină sare.
Încălzim laptele, unde se dizolvă 250 gr de zahăr și untul. Așteptăm să se răcească puțin compoziția, apoi o amestecăm cu drojdia. După frământat, aluatul de cozonac se lasă la dospit, apoi se întinde şi se pune umplutură. După ce am terminat, punem totul în tava de copt, unde îl mai lăsăm la crescut încă o oră, abia apoi intră tava în cuptor. Cozonacul trebuie să se coacă încet.