Ajunul Crăciunului înseamnă colinde, maratouri de filme de sezon și zeci de decorațiuni colorate în alte țări, însă în România ziua de 24 decembrie înseamnă maraton de făcut cozonaci dulci, pufoși și aromați.
Indiferent de vârstă sau de experiența în bucătărie, orice om își dorește ca cozonacul său de casă să fie cel mai cel, de aceea fiecare familie are propriile sale secrete culinare pe care le respectă. Anul acesta, însă, o gospodină amabilă și-a împărtășit trucurile pentru un cozonac pufos moldovenesc.
Reţeta pentru un cozonac moldovenesc cu gust de acasă
Doamna Anișoara, o femeie simplă care seamănă cu Doamna Crăciun, face cozonaci de peste trei decenii, transmite Antena 3.
Din dorința de a duce mai departe rețeta ei moldovenească, aceasta ne-a dezvăluit cum se face cel mai pufos și gustos cozonac de casă.
Ingredientele, extrem de importante
Doamna Anișoara atrage atenția că nu doar cantitatea ingredientelor schimbă gustul final, ci și calitatea lor.
„Avem făina pregătită, ne trebuie niște ouă la temperatura camerei, drojdia la fel, la temperatura camerei și atunci pregătim maiaua.
Asta înseamnă lapte cu zahăr și cu drojdia pe care o punem la crescut, după care ne apucăm de celelalte ingrediente. Ouăle, zahărul, coajă de portocală”, a spus doamna Anişoara.
Atenție la aluat
Asemeni oricărui desert, chiar și în cazul cozonacului, aluatul necesită o atenție deosebită. Acesta trebuie frământat extrem de bine, iar coca trebuie întinsă, fără ca blatul să fie subțire.
„Am porţionat coca şi apoi o întindem, nu foarte subţire. Adăugăm apoi nuca şi cacaua. O întindem până pe margine. Punem şi ciocolată belgiană sau orice ciocolată, mai ales cea cu lapte. Acum strângem cozonacul, să nu iasă ciocolata pe nicăieri.
După ce îi împletim câte doi, îi băgăm la dospit, să crească iar, vreo 40 de minute. După ce vedem că au crescut, îi dăm cu ou şi îi băgăm la cuptor”, a spus doamna Anișoara.