Secretul exploziei economice a Chinei ar putea să țină și de rolul pe care Beijingul îl atribuie companiilor deținute de miliardarii chinezi.

Miliardarul american Elon Musk este descris de presa internațională, nu fără temei, ca unul din principalii câștigători ai pandemiei de coronavirus.

Deja cel mai bogat om din lume, Musk și-a sporit averea în prima luna a lui 2021 cu încă 20 de miliarde dolari, ajungând la incredibila sumă de 190 de miliarde.

Totuși, Indexul Bloomberg al Miliardarilor relevă un alt fapt extraordinar, mai puțin luat în seamă: în clasamentul primelor 10 majorări de avere consemnate în ianuarie 2021, ale celor mai bogați oameni din lume, 8 au fost realizate de miliardari din China.

Secretul exploziei economice a Chinei: Influență din ce în ce mai mare pe scena mondială

Astfel, Top 10 sporiri de avere ale miliardarilor internaționali se prezintă astfel, conform sursei citate:

1. Elon Musk – SUA: plus 20 de miliarde dolari, (locul 1 în topul averilor),

2. Zhong Shanshan – China: plus 10 de miliarde dolari, (locul 6 în topul averilor),

3. Ma Huateng – China: plus 10 de miliarde dolari, (locul 14 în topul averilor),

4. Larry Chen – China: plus 5,9 de miliarde dolari, (locul 187 în topul averilor),

5. Fan Hongwei – China: plus 5,8 de miliarde dolari, (locul 100 în topul averilor),

6. William Ding – China: plus 5,7 de miliarde dolari, (locul 35 în topul averilor),

7. Lv Xiang-yang – China: plus 5,5 de miliarde dolari, (locul 231 în topul averilor),

8. Michael Platt – Marea Britanie: plus 5 de miliarde dolari, (locul 230 în topul averilor),

9. Zhang Zhidong: plus 4,9 de miliarde dolari, (locul 46 în topul averilor),

10. Wang Xing: plus 4,5 de miliarde dolari, (locul 55 în topul averilor).

Dincolo de faptul că miliardarii chinezi par a ieși la lumină din toate colțurile, această evoluție scoate în evidență influența din ce în ce mai mare a economiei chineze pe scena mondială, comentează analiștii.

Miliardari la mâna Partidului Comunist

China a avut intrări de 163 miliarde de dolari anul trecut, comparativ cu 134 miliarde de dolari atrași de SUA, arată Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) într-un raport.

În 2019, SUA au primit 251 miliarde dolari în investiții străine directe noi, în timp ce China a primit 140 miliarde de dolari, subliniază bbc.com.

Iar companiile fondate și deținute de miliardarii chinezi aduc, o dată cu creșterea spectaculoasă a valorii lor, îmbogățirea la fel de spectaculoasă a statului chinez, care deține o cotă parte importantă de acțiuni în fiecare dintre ele.

Prin sprijinul acordat din fonduri publice, Bejingul inundă lumea cu miliardari a căror putere reală poate fi pusă sub semnul întrebării, dacă ne uităm doar la ultimul exemplu, cel al lui Jack Ma, boss-ul Alibaba, care nu a mai fost văzut apărând în public, în urma investigației la care a fost supus de Partidul Comunist Chinez.

Putere financiară a miliardarilor chinezi contestată

Adevărata putere financiară a miliardarilor chinezi poate fi ușor contestată, afirmă unii analiști financiari, care arată că titlurile de valoare deținute în companii în care guvernul de la Beijing deține de asemenea o parte din puterea de decizie (dacă nu chiar toată, în condițiile în care poate fi impusă și pe cale politică) nu pot fi prea ușor transformate în bani lichizi.

Prin urmare, Beijingul pare a-și fi creat o politică din a crea povești de succes peste noapte, capitalismul de stat promovat de China dorind să ia ochii Occidentului cu miliardarii săi cu picioare de lut.

Totuși, experții spun că noile valori subliniază mișcarea Chinei către centrul economiei globale, care a fost mult timp dominată de SUA, cea mai mare economie din lume.

Prima poziție mondială până în 2028

China, implicată în prezent într-un război comercial cu SUA, ar putea ajunge, conform prognozelor, în prima poziție până în 2028, potrivit Centrului pentru Cercetări Economice și de Afaceri din Marea Britanie (CEBR), arată sursa citată.

PIB chinez a crescut cu 2,3% în 2020, arată datele oficiale din această lună, acest lucru făcând din China singura economie majoră din lume care a evitat o contracție anul trecut.

În contrast, economia americană a înregistrat anul trecut cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial: minus 3,5%.

Este cea mai slabă performanţă din 1946 și prima scăderea anuală a economiei după declinul de 2,5% din 2009, după un avans de 2,2% în 2019.