În schimb, prin adoptarea anumitor obiceiuri, poți face din înaintarea în vârstă o experiență lniștită.
Iată câteva astfel de obiceiuri, despre care experții susțin că le au în comun persoanele care ajung să trăiască 100 de ani și chiar mai mult, potrivit Realsimple.
Mersul pe jos
Dacă mersul pe jos face parte din rutina ta zilnică, e bine să știi că acești pași pot crește durata de viață.
„Plimbările zilnice pot crește în mod semnificativ longevitatea, aducând beneficii organismului și creierului”, explică Sajad Zalzala, expert în longevitate și director medical la AgelessRx.
Mersul pe jos îmbunătățește rezistența la insulină, tensiunea arterială și colesterolul din sânge, factori asociați cu afecțiuni cronice care scurtează durata de viață, inclusiv diabetul de tip 2, cancerul și bolile de inimă.
În plus, mersul pe jos promovează neurogeneza sau creșterea de noi celule nervoase.
Acest lucru „este esențial pentru memorie și funcția cognitivă, care scad riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimer sau demență”, spune dr. Zalzala.
De asemenea, mișcarea, în general, protejează telomerii. În timp, aceștia se scurtează odată cu vârsta și devin inactivi, proces care duce la moarte. Exercițiile regulate, cum ar fi mersul pe jos, pot încetini scurtarea acestor telomeri, încetinind îmbătrânirea celulară, spune dr. Zalzala.
Contrar credinței populare, nu trebuie să faci 10.000 de pași în fiecare zi pentru a te bucura de beneficiile mișcării. După cum subliniază dr. Zalzala, cercetările au descoperit că 500 de pași zilnici pot reduce riscul unor boli de inimă cu 7%, în timp ce fiecare 1.000 de pași suplimentari sunt asociați cu o scădere cu 15% a mortalității de toate cauzele.
Prioritizarea somnului
„Lipsa somnului suficient crește inflamația, slăbește sistemul imunitar și accelerează îmbătrânirea celulară”, explică specialistul în longevitate Darshan Shah, medic chirurg în California.
De asemenea, perturbă procesele metabolice, care pot duce la rezistența la insulină și la tulburări metabolice, spune Diogo Barardo, director de cercetare și dezvoltare la NOVOS. Aceste efecte pot crește riscul de boli cronice, ceea ce poate reduce durata de viață.
Un somn bun, suficient, oferă corpului șansa de a repara țesuturile și celulele, dar ajută și la menținerea lungimii telomerilor, încetinind astfel îmbătrânirea celulară, potrivit Zalzala.
„Somnul sprijină eliminarea deșeurilor neurotoxice, cum ar fi beta-amiloid, care sunt legate de boli neurodegenerative precum Alzheimer”, adaugă el.
Implicarea în comunitate
Dacă vei sta de vorbă cu un grup de centenari, vei observa o temă comună: fac parte dintr-o comunitate. Nu este o coincidență, deoarece „implicarea în comunitate poate prelungi durata de viață prin reducerea sentimentelor de izolare și singurătate, care sunt factori de risc pentru mortalitatea timpurie”, explică Shah. „Conexiunile sociale pot scădea nivelul de stres, stimulează sănătatea mintală și pot crea un sentiment de apartenență”, adaugă el.
Dacă trăiești într-o zonă rurală, poate fi dificil să te implici. Începeți prin a participa la „evenimente locale sau întâlniri ocazionale care nu necesită angajamente pe termen lung, ceea ce facilitează implicarea, fără presiune”, spune dr. Zalzala. Grupurile virtuale, cum ar fi cluburile de carte online, pot „oferi o modalitate de a construi conexiuni”, adaugă el.
Descoperirea scopului în viață
Un alt secret al longevității? Descoperirea scopului în viață. Aceasta poate include obiective de carieră, misiuni personale sau pasiuni care merg dincolo de socializare.
Acest simț al scopului în viață menține mintea activă, crește rezistența și stimulează o perspectivă pozitivă, toate acestea fiind legate de longevitate.
Consumul alimentelor cu efect antiinflamator
Când vine vorba de alimente care vă prelungesc durata de viață, nu puteți greși cu ingredientele cu efect antiinflamator.
„Inflamația cronică este un factor-cheie al multor boli legate de vârstă, inclusiv boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer”, spune Kristen Lorenz, medic dietetician.
De asemenea, poate „afecta celulele creierului, ducând la declin cognitiv și afecțiuni precum boala Alzheimer”, adaugă ea.
„Aceste alimente sunt bogate în antioxidanți, acizi grași omega-3 și polifenoli, care reduc inflamația prin neutralizarea radicalilor liberi”, explică Lorenz.
De asemenea, aceste alimente „promovează repararea ADN-ului, ajutând la încetinirea procesului de îmbătrânire”, adaugă dr. Zalzala.
Evitarea sau limitarea consumului de alcool
Deși alcoolul poate ajuta la promovarea conexiunilor sociale, un factor important pentru longevitate, poate afecta negativ durata de viață.
Alcoolul „crește inflamația și stresul oxidativ, care dăunează celulelor și țesuturilor din corp”, spune Lorenz.
De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la afecțiuni cronice precum boli hepatice, probleme cardiace și cancer, crescând riscul de deces prematur. Alcoolul dăunează celulelor din creier, crescând riscul de demență și contribuind la o durată de viață mai scurtă.
Pe lângă sănătatea fizică și mentală, băutura poate afecta negativ și bunăstarea emoțională. „Consumul excesiv de alcool este legat de depresie, anxietate și perturbarea ciclurilor de somn”, subliniază Shah. Acest lucru poate afecta stabilitatea emoțională și claritatea mentală.