Academicianul Leon Dănăilă, personalitate marcantă în domeniul medical, care și-a dedicat întreaga sa viață medicinei și cercetării, a împărtășit din secretele longevității creierului. Potrivit spuselor sale, nu este determinată doar de alimentație, ci de o combinație complexă de factori.
Secretul longevității împărtășit de academicianul Leon Dănăilă
Sportul ocupă un loc central în lista factorilor esențiali indicați de dr. Leon Dănăilă. Acesta subliniază importanța unei activități fizice regulate, evidențiind că exercițiile fizice contribuie semnificativ la menținerea sănătății creierului.
Dr. Leon Dănăilă menționează că oamenii se leagă adesea de alimentație și consideră că nu este corect să facă acest lucru. Medicul spune că pentru a înțelege problema longevității, intervin mulți factori.
„Pentru a descifra această problemă a longevității, sunt mai mulți factori care intervin. De obicei sunt vreo șapte”, spune dr. Leon Dănăilă, potrivit Antena 3 CNN.
Pe lângă sport, medicul subliniază importanța succeselor și satisfacțiilor din viața de zi cu zi. El menționează că dacă lipsesc satisfacțiile și succesele „totul se duce peste cap”
„Importante sunt succesele și satisfacțiile. Poți să ții un regim foarte corect sau foarte intens, dar dacă nu ai în activitatea zilnică satisfacție și succese, atunci totul se duce peste cap”, adaugă el.
În căutarea longevității creierului, academicianul consideră că sacralitatea și credința în ceva sunt elemente cruciale.
„Un alt factor important este sacralitatea. Se manifestă prin aceea că individul trebuie să fie într-o oarecare măsură credincios. Gândurile noastre au o formă materială, să știți. Și pot influența activitatea unor indivizi”, subliniază medicul.
Lista factorilor esențiali continuă cu siguranța morală, somnul și alimentația. Dr. Leon Dănăilă subliniază importanța echilibrului în toate aceste aspecte pentru a menține sănătatea creierului pe o perioadă cât mai îndelungată.
Cititul este și el unul dintre secretele sale
Leon Dănăilă împărtășea recent că cititul este un alt secret al său, dar și al altora care, la vârsta de peste 90 de ani, își păstrează sănătatea mintală și tonusul. El spunea că cititul, ca activitate intelectuală stimulatoare, nu doar îmbogățește mintea, ci și joacă un rol crucial în susținerea neuroplasticității.
Academicianul a subliniat că lectura regulată este o sursă de cunoaștere. De asemenea, este și un exercițiu vital pentru menținerea sănătății și agilității amigdalei. Cititul contribuie astfel la o viață emoțională mai bogată și mai echilibrată.
Dr. Dănăilă a subliniat importanța alegerii cu grijă a surselor de învățare. El a avertizat că cel mai bun mentor nu este cel care vorbește frumos, ci cel care dovedește prin puterea exemplului.