Secretul murăturilor crocante! Toate gospodinele trebuie să respecte aceste reguli

murături_acrituri

SURSA FOTO: Dreamstime

Nimic nu e mai rău decât un borcan plin cu murături moi! Toată lumea știe că acriturile sunt bune doar dacă sunt crocante. Dacă nu mai vrei să ți se înmoaie legumele puse la murat, atunci respectă regulile pe care ți le-am scris mai jos. Spor la citit!

Secretul murăturilor crocante! Toate gospodinele trebuie să respecte aceste reguli

Din fericire, nu avem nevoie de produse scumpe pentru a ne bucura de o porție gustoasă de murături crocante, perfecte pentru sezonul rece. Dacă ai pățit să fii la masă și să observi că murăturile tale s-au înmuiat, stai liniștită, poți scăpa ușor de această problemă, dacă respecți trei reguli simple:

  • adaugă hrean în fiecare borcan;
  • nu folosi zahăr;
  • nu folosi oțet;

Un truc cunoscut de puține gospodine pentru a avea murături crocante este acela de a pune o bucată de hrean în borcanele cu legume. În acest fel, acriturile noastre nu doar că nu se vor înmuia, dar hreanul le va oferi și o aromă deosebită.

În plus, dacă vrei ca legumele tale să nu se înmoaie, trebuie să renunți la zahăr și la oțet, aceste îngrediente înmoaie legumele. De altfel, zahărul și oțetul distrug anumite vitamine din legumele noastre. Așadar, evită să adăugi aceste ingrediente în borcanele tale.

Dacă, totuși, respecți aceste reguli de ani de zile, iar murăturile tale tot se înmoaie, te sfătuim să fii atentă și la următoarele aspecte.

Respectă întocmai rețeta

Uneori, deși cunoaștem rețeta exactă, picăm în capcana de a nu o respecta. Trebuie să avem mare atenție la orice modificare pe care o aducem rețetei originale! Mai ales când vine vorba de de oțet și sare.

Dacă nu avem suficientă saramură, murăturile noastre se vor înmuia. În plus, trebuie să alegem cu grijă oțetul pe care îl vom folosi. Oțetul alb comercial, cu 5% aciditate, este cel mai bun.

Legumele trebuie să fie mereu proaspete

Trebuie să alegem cu grijă fiecare legumă pe care vrem să o punem la murat. Poate părea absurd, însă dacă o singură bucată este lovită sau nu e la fel de proaspătă ca restul, va ruina tot borcanul!

De aceea, este recomandat să folosim legume proaspete, care nu prezintă zgârieturi sau lovituri pentru că pe acolo pot potrunde bacteriile care, mai departe, vor strica compoziția murăturilor.

Firește, acestea trebuie bine spălate, sub mai multe jeturi de apă, înainte de a ajunge în borcane. Trebuie să împiedicăm orice bacterie să ajungă în borcane.

Atenție la apă!

A pune murături pare ușor, însă atenția la detalii e foarte importantă. Dacă locuiești la oraș, ai grijă la apă!

Cantitatea de clor poate schimba acciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap. Nu îți face griji. Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație.

Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi las-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a o pune la răcit.