Începând cu castraveciori, conopidă și varză, până la tot felul de combinații de fructe și legume, murăturile sunt o bună modalitate de a folosi legumele din grădină. Dacă faceți mai multe feluri de murături, puteți beneficia de multe dintre vitaminele și mineralele pe care le conțin, dar și de diferite arome, spune dieteticianul Erin Kenney.
„Acesta este o modalitate excelentă de a crește cantitatea de fructe și legume consumate pe parcursul zilei”, spune ea.
Din punctul de vedere al sănătății, adăugarea mai multor fructe și legume în alimentație este o alegere înțeleaptă din mai multe motive. Conform unui studiu, aceste alimente susțin un sistem imunitar puternic și pot îmbunătăți sănătatea mintală, potrivit Immigrant’s Table.
Un alt beneficiu al conservării legumelor în casă este că astfel puteți controla conținutul de sare. Murăturile din magazine sunt fie bogate în sodiu, fie conțin unii aditivi.
Ce legume și fructe se pot mura
Odată ce începeți să vă jucați cu opțiunile, probabil veți găsi o gamă largă de ingrediente care se pot combina pentru murat. Iată care sunt legumele care se pot mura:
- Castraveții
- Varză
- Gogonele
- Conopidă
- Gogoșari
- Morcovi
- Jalapeño
- Sfecla
- Pepene verde
- Mango
- Ghimbir
- Usturoi
- Ceapă
- Ouă fierte tari
- Ardei dulci sau picanți
- Varză de Bruxelles
- Porumb
Sfecla este un adaos excelent la murături, deoarece adaugă atât culoare, cât și aromă. Cheia este să găsiți o rețetă bună și să urmați instrucțiunile, deoarece raportul dintre ingrediente este important pentru un proces de succes.
Începeți cu cantități mai mici
Conservarea alimentelor implică o cratiță cu apă clocotită, borcane, capace încălzite la o temperatură potrivită pentru sigilare și, nu în ultimul rând, o etanșare adecvată.
Este bine să începeți cu cantități mici de legume, care pot fi preparate rapid și depozitate în frigider, unde se păstrează, de obicei, una până la două luni.
Încercați acești trei pași la prima încercare
- Faceți o saramură
Există numeroase rețete de saramură, unele care nu folosesc zahăr deloc, iar altele în care este nevoie de tipuri diferite de oțet, dar iată una de bază pentru aproximativ o cană de saramură:
- ½ cană apă
- ½ cană oțet de mere
- 1 lingură (linguriță) zahar
- 1 linguriță (linguriță) sare (de preferință sare de conserve)
Se amestecă totul până când sarea și zahărul se dizolvă. Dacă faceți un lot mai mare de murături, încălziți amestecul într-o cratiță, astfel încât să se dizolve mai repede. Se încălzește doar până la acel punct – nu este nevoie să se aducă la fierbere.
- Tăiați legumele preferate
Aici vă puteți juca cel mai mult, combinând ardei iute cu castraveți, usturoi și condimente precum mărar sau cuișoare.
- Umpleți cu saramură un borcan curat, rezistent la căldură
Borcanele speciale pentru conserve sunt cele mai bune, deoarece puteți turna saramura în timp ce este încă fierbinte. Umpleți până când lichidul este la aproximativ 2 cm în partea de sus, acoperiți cu un capac și puneți-le imediat la frigider. Legumele se vor „mura” în aproximativ 12 până la 24 de ore. Un alt beneficiu al murăturilor ținute la frigider este că după ce ați mâncat toate legumele murate, puteți reutiliza saramura. Pur și simplu alegeți alte legume și puneți-le direct în saramura „veche”. Așa se vor mura peste noapte.
Alimentele fermentate sunt sănătate curată
Alimentele fermentate sunt bogate în probiotice și prebiotice, care pot echilibra microbiomul intestinal și ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Există câteva alimente fermentate, unanim apreciate ca esențiale pentru o digestie mai bună și un intestin mai sănătos.
Printre ele, la loc de cinste se găsește varza murată. Este un aliment care fermentează natural, plin de microorganisme Lactobacillus, care elimină bacteriile dăunătoare din intestin și permit dezvoltarea florei intestinale benefice.
Procesul de fermentare are loc atunci când zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii și drojdie în dioxid de carbon și etanol sau acid lactic. Aceste alimente fermentate sunt pline cu bacterii intestinale benefice și sănătoase, care susțin un sistem digestiv sănătos. Săracă în calorii și bogată în probiotice, varza murată este cea mai bună alegere dacă vrem să reducem riscul de îmbolnăvire, oferind în același timp o mulțime de beneficii sănătății digestive.
De asemenea, consumul de varză murată stimulează imunitatea în cazul mai multor forme de cancer. Este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi în antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.
În plus, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conţine vitamina U, o vitamină antiulceroasă.