Deși nu este așa populară în generația actuală, pătlagina este o plantă des întâlnită în grădinile bunicilor noștri. Deși este ignorată, pătlagina este o adevărată comoară pentru sănătatea noastră deoarece are numeroase beneficii dacă este băută sub formă de ceai sau dacă e administrată extern, prin tamponare.

Ceaiul de pătlagină, secretul naturii. E sănătate curată

Ceaiul de pătlagină ajută la tratarea răcelii, febrei, tusei, constipației, diareei, gastritei, colitei, întărește sistemului imunitar, combate infecţiile alimentare, ajută la refacerea echilibrului acidului gastric şi poate trata inflamaţiile din stomac sau intestine.

În plus, dacă e folosită pentru uz extern, poate vindeca rănile şi vânătăile, arsurile, herpesul, înţepăturile de insecte, eczemele sau gingivita, iar lista continuă.

Cum obținem o cană de ceai de pătlagină?

Pătlagina este o plantă care are în compoziţie sa un anumit factor de creştere epidermic, ce accelerează procesul de vindecare al rănilor şi vânătăilor uşoare.

Ca să obținem o ceașcă e ceai fierbinte de pătaglină trebuie să spălăm frunzele înainte şi să le lăsăm în apă fierbinte, apoi tamponăm rănile sau leziunile pielii cu ceaiul respectiv.

Ceaiul se obține dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 200 ml de apă clocotită. Acoperim cana şi aşteaptă zece minute.

NU putem bea mai mult de trei căni pe zi

De asemenea, când suntem răciți, ceaiul de pătlagină reduce secreția de mucus din căile respiratorii.

De altfel, frunzele şi seminţele plantei de pătlagină reduc inflamaţiile mucoasei intestinale, absorbind toxinele. În plus, atenuează iritaţiile de la nivelul mucoasei stomacului.

Unde găsim pătlăgină?

Întrucât nu o putem cumpăra de la supermarket, pătlagina este o plantă care crește în zona de câmpie. Pătlagina înfloreşte în iunie, iulie, august şi septembrie. Frunzele de pătlagină se culeg înainte şi în timpul înfloritului şi au un gust amar. Rădăcinile se folosesc toamna, în octombrie.

În unele regiuni din țara noastră, pătlagina este cunoscută sub denumirea de: iarba babei, limba broaştei, limba mânzului, iarba de cale, mama pădurii sau protagină.

pătlăgină
Sursă: Dreamstime