Tradiţiile de Paşte sunt diferite de la regiune la regiune în România, însă un lucru îl vom regăsi, cu siguranţă, pe orice masă: ouăle roşii de Paşte.

Este important de ştiut că nu trebuie să exagerăm totuşi cu consumul acestui produs alimentar, spun specialiştii.

Cât de repede trebuie mâncate ouăle de Paşte, după momentul în care le-am fiert?

Consumate în exces, ouăle fierte ne pot provoca probleme de sănătate. Mai mult, ouăle fierte au un anumit „termen de valabilitate”, o perioadă în care acestea trebuie consumate pentru a evita orice fel de complicaţie. Este important de menţionat că acest termen este mai scurt decât în cazul ouălor crude.

Motivul? Stratul protector al ouălor se subţiază, în urma fierberii, iar bacteriile pot ajunge mult mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă.

Medicii nutriţionişti atrag atenţia că ouăle de Paşte ar trebui consumate până în a cincea zi după ce au fost fierte, dacă au fost păstrate la frigider. Dacă ouăle nu au stat la frigider, perioada în care ar trebui consumate este, evident, mai mică.

Şi medicii veterinari atrag atenţia că ouăle fierte ar trebui, teoretic, consumate cât mai repede după prepararea lor, chiar la nivel de câteva ore.

„Teoretic, trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ.

Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea. Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere.

Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină de casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, spune medicul veterinar Nicolae Dumuţa, director al DSVSA Satu Mare, potrivit Realitatea.net.

Cele mai importante sfaturi de care trebui să ţii cont la fierberea ouălor

Ouăle nu se pun în apă clocotită, ci în apă rece. Dacă arunci ouăle în apă fierbinte, șocul termic va duce la fierberea lor neuniformă sau, mai rău, la crăparea lor.

Nu pune foarte multe ouă în vas și alege ouă de aceeași dimensiune. Ouăle trebuie să fie „aerisite” și acoperite cu cel puțin 2 centimetri de apă.

Pune o linguriță de oțet, una de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierb ouăle – asta împiedică împrăștierea albușului, în cazul în care crapă coaja, dar ajută și la descojirea cu ușurință a cojii, după fierbere, potrivit csid.ro.

Alte trucuri utile: înțeapă fundul oului cu un ac înainte să îl pui în apă sau crapă puțin ouăle înainte să le treci prin jetul de apă rece, după fierbere. Ouăle proaspete sunt în general mai greu de descojit fără să ciupești și din albuș, deci sunt indicate ouăle un pic mai vechi dacă vrei să îndepărtezi coaja cu ușurință.

Focul trebuie să fie mare până apa ajunge la punctul de fierbere, apoi dat la minimum.

Ouăle fierte se trec imediat prin jet de apă rece sau se pun în apă cu gheață – asta pune frână procesului de fierbere și ajută și la descojirea cu ușurință a ouălor.