ROBOR la trei luni a urcat, astăzi, marginal și a ajuns la 3,16% pe an, față de 3,14%, transmite Banca Națională a României. Este genul de anunț pe care oamenii cu credite în lei și dobânzi variabile îl așteaptă cu sufletul la gură, pentru că rate lor depinde de ROBOR.
Însă ROBOR este doar unul dintre parametrii care arată evoluțiile din piața bancară și, mai mult, nu este o dobândă care să arate costul efectiv al tranzacțiilor dintre bănci ci este o medie a cotațiilor pe care băncile le dau pentru împrumuturile dintre ele.
O dobândă efectivă este însă dobânda la care s-au realizat tranzacțiile în fiecare zi, adică costul la care băncile atrag bani de pe piața monetară.
Acest cost a scăzut aproape la jumătate în ultima lună, ajungând la 1,72%, astăzi, față de 3,37% cât a fost media în februarie 2019.
De menționat că această dobândă reflectă, în mare parte, costurile tranzacțiilor pe o zi “overnight”, acestea reprezentând peste 80% din volumele tranzacționate pe piața monetară
De ce este important această evoluție? Pentru că arată că băncile au făcut mai ușor rost de bani, în martie, deci piața este mai lichidă și ne putem aștepta și la scăderi ale dobânzilor ROBOR. Mai mult, dobânda penrru trnzacțiile affective ar putea lua locul ROBOR, conform unor propuneri ale Ministerului Finanțelor Publice discutate și cu bancherii.