Secretul pe care nu multă lume îl știe. Unde se află cea mai mare rezervă de aur din România. Este a doua din Europa

Aurul României este subiectul discutat în ultima vreme. Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri, la Senat, un proiect prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur. Ar fi o decizie riscantă pentru că dacă tot aurul este în țară, credibilitatea BNR pe plan extern scade și nu mai există o garanție pentru investitorii străini că țara nu va intra în blocaj.

Cel mai mare zăcământ de aur din România are peste 200 de tone. Puțini știu însă că una dintre cele mai mari rezerve de aur din Europa se află chiar în țara noastră. 

Cel mai mare zăcământ de aur şi cupru din România se găsește la Rovina. Cele peste 200 de tone de la Rovina ar valora peste 5 miliarde de dolari.

Rovina este astăzi al doilea cel mai mare zăcământ aurifer din Europa. În următorii 20 de ani se estimează că de la Rovina va fi extras aur în valoare de 5 miliarde de dolari scrie shtiu.ro.

Firma maramureşeană Samax ar putea să extragă de aici peste 200 de tone de aur şi 635.000 de tone de cupru. În această ipoteză România se va alege cu o nimica toată: puțin peste 300 de milioane de dolari de la producător. Statul român va primi redevenţe de 6% pentru aurul produs şi 5 % pentru cuprul produs.

Zăcământul de la Rovina se desfăşoară pe o suprafaţă 94 de kilometri pătraţi și este situat la doar 20 de km de Deva. În prezent întreaga zonă este acoperită de terenuri agricole, păşuni şi pădure, toate obiectivele proiectului fiind situate pe zone nelocuite. În topul celor 439 de mine şi zăcăminte, Rovina ocupă locul 104.

Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a fost la sfărșitul anului 2017 de 103,7 tone. În comparație cu anul 1989, rezerva de aur este mai mare cu 36 de tone.

Curiozități despre aur:
Cel mai greu lingou din lume are 250 de kilograme;
Conform oamenilor de știință, Soarele conține cantități extrem de mari de aur;
Alături de cupru, aurul este primul metal descoperit de oameni. Se întâmpla în urmă cu aproximativ 7.000 de ani;
Orice persoană are în corp o contitate de 0,2 miligrame de aur;
Tezaurul românesc ce a ajuns în Rusia cântărea 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor de la noi din țară și 2,4 tone de lingouri de aur ce aparținea BNR);
Medaliile olimpice conțin numai 1,34% aur. Doar cele de la Olimpiada de la Stockholm, din Suedia, din anul 1912, erau în totalitate de aur.