Așa au ajuns la mare căutare suplimentele care promit să întărească scutul natural în fața bolii, vitamina C și vitamina D ajungând vedetele pandemiei. Iată că acum s-a aflat că mai există ceva care poate întări sistemul imunitar. Interesant este că nu e vorba de vreo vitamină, ci de una dintre cele mai consumate băuturi.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Northwestern, consumul a cel puțin o ceașcă de cafea pe zi poate reduce cu 10% riscul de infectare cu Covid-19. Același lucru s-a constatat și în cazul consumului unei jumătăți de porții de legume fierte sau crude, cu excepția cartofilor. În schimb, un consum de carne procesată este suficient pentru a crește riscul de infectare cu Covid.
Cercetarea s-a concentrat pe cei care au avut un test pozitiv la coronavirus, scrie Tastingtable.
Cafeaua și legumele și rolul lor în imunitate
Consumul unei ceşti (sau două) de cafea pe zi poate scădea riscul de infectare cu noul coronavirus. Cafeaua conţine antioxidanţi şi are proprietăţi anti-inflamatorii. Consumul de cafea este corelat și cu biomarkeri anti-inflamatorii precum interleukina şi citocine multifuncţionale (cu rol în întreţinerea, repararea şi întărirea celulelor).
Marilyn Cornelis, profesor asociat de medicină preventivă la Universitatea Northwestern, membră a echipei de cercetare, nu părea convinsă de faptul că, în lupta cu noul coronavirus, cofeina poate fi un glonț magic. Dar rezultatele i-au arătat contrariul.
„Ar putea fi vorba și de alți constituenți ai cafelei care sunt unici și o fac diferită de ceai. Se știe că ceaiul este bogat în flavonoide. În cazul cafelei, este vorba de mai mulți polifenoli, în special acidul clorogenic, care este un constituent relativ unic al cafelei”, a explicat ea.
Alimentația are un impact mare asupra imunității
Factorul cel mai important în construirea rezistenței la boli grave, precum COVID, rămâne, prin urmare, alimentația.
„Nutriția unei persoane are un impact mare asupra imunității”, crede Cornelis, amintind că ”sistemul imunitar joacă un rol-cheie în susceptibilitatea și răspunsul indivizilor la boli infecțioase, inclusiv la COVID-19”.
Dr. Karen Studer, de la Universitatea Loma Linda din California, este de acord cu această teorie. Ea subliniază că „beneficiile unei diete integrale, mai ales pe bază de fructe, legume și cereale, vă vor proteja de multe. de boli. Acest lucru este foarte important, pentru că se pare că este real și în cazul unor boli infecțioase precum COVID-19”.