Varza murată este unul dintre preparatele nelipsite din casele românilor, mai ales în timpul iernii și în perioada sărbătorilor. Deși nu este greu să prepari varza murată, gospodinele se confruntă câteodată cu o problemă des întâlnită, floarea. Iată ce trebuie să faci dacă varza murată a făcut floare.
Varza murată nu este doar delicioasă, ci are și o serie de beneficii pentru organismul nostru. Puțini știu că, odată cu procesul de fermentație, aceasta își mărește valorile nutritive, ceea ce o face un aliment cu totul deosebit. Ce facem însă dacă varza noastră murată a făcut floare? Procesul de fermentație constă în descompunerea zaharurilor din alimente cu ajutorul bacteriilor și al drojdiei în dioxid de carbon și etanol sau în acid lactic.
Ce trebuie făcut în cazul în care varza murată face floare?
În primul rând, nu trebuie să intrăm în panică sau să credem că varza s-a stricat. Floarea este, de fapt, un fenomen normal în procesul fermentării. Tot ce trebuie să facem este să oprim fermentarea. De aceea, timp de zeci de ani, gospodinele aveau un secret în ceea ce privește distrugerea florii. Îți trebuie un singur ingredient pe care s-ar putea să-l ai deja în casă.
Astfel, pentru a opri procesul de fermentare, ai nevoie de doar câteva tablete mărunțite de aspirină. De cele mai multe ori gospodinele de la țară folosesc hreanul pentru a scăpa de floare. Butoiul trebuie păstrat la cel mult 10 grade Celsius, asta pentru a nu avea probleme.
Beneficiile pe care le are varza murată
Îmbunătățește activitatea tractului intestinal
Unul dintre beneficiile consumul de varză murată este că îmbunătățește activitatea tractului gastrointestinal, astfel normalizând digestia. Aceasta conține vitamina B6, care contribuie la descompunerea proteinelor, motiv pentru care se recomandă să se mănânce alături de preparate făcute din carne.
Scade Colesterolul
Varza murată scade de asemenea nivelul colesterolului din sânge, îmbunătățind activitatea sistemului cardiovascular. Acest lucru este posibil datorită vitaminei U, care ajută la combaterea depresiei de iarnă, reface sistemul nervos și mărește nivelul de rezistență la stres.
Remediu pentru răceală
Fiind bogată în vitaminele A, B, C, K, U, dar de asemenea în potasiu, zinc, fier și alte macro și microelemente, varza murată este leacul ideal împotriva răcelilor. Un alt beneficiu al acestui aliment minunat este faptul că este săracă în calorii. 100 de grame de varză murată conțin aproximativ 19 calorii, ceea ce o face un aliment numai bun pentru cei care vor să piardă în greutate.