Ce sunt trufele

Există, însă, un ingredient care poate transforma banala omletă într-o experiență culinară superioară. Este vorba de trufe.

Trufele sunt niște ciuperci speciale, aromate, care cresc la circa 20 – 30 cm adâncime. Se pot găsi doar cu ajutorul câinilor special antrenați, iar dacă ai reusit să gasești chiar un kilogram te poți considera un om bogat.

În general, ouăle se pot combina cu ciuperci obișnuite sau shiitake și delicii mai rare din regnul ciupercilor. Regina rămâne trufa. 

Iar combinarea ouălor cu trufe este o opțiune perfectă pentru cei care vor să ducă omleta la alt nivel. Grăsimea naturală a ouălor ajută la transformarea aromei. În plus, sunt destul de neutre ca gust, ceea ce înseamnă că nu vor interfera mult cu acea aromă inconfundabilă a trufei, potrivit chowhound.com.

Dintre toate secretele unei omlete extravagante, aceasta este cea mai uimitoare  și mai elegantă rețetă.

Cum să prepari omletă cu trufe

Trufele trebuie folosite în stare proaspătă. Aroma trufelor albe se evaporă dacă acestea sunt încălzite. De aceea, trufele albe nu se gătesc niciodată. Trufele albe se dau pe răzătoare în stare proaspătă peste mâncarea gata preparată.

Pentru că trufele negre au o aromă intensă, care nu se pierde atunci când sunt încălzite, acestea pot fi și gătite foarte bine.

Atunci când vă propuneți să faceți o omletă cu trufe, veți avea nevoie de aproximativ 13 grame de trufe la trei ouă. Singurele elemente suplimentare necesare sunt puțină sare pentru condimente și ulei de măsline în care să gătiți. 

De-acum, procesul nu este diferit de cel al unei omlete standard: prăjiți la foc mediu timp de câteva minute, amestecând continuu.

Secretul pentru o aromă mai puternică de trufe

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă de trufe omletei, există un secret, pentru a le infuza chiar înainte de a le pune în ouă. 

Păstrați trufele într-un recipient ermetic, împreună cu ouăle. În acest fel, coaja lor poroasă se va îmbiba cu acel parfum amețitor și puternic. 

Tipul de trufe pe care îl utilizați este la alegere, dar, așa cum am spus mai sus, există diferențe între trufele negre și cele albe. 

Când trebuie pusă sarea

La fel de important când faceți o omletă este folosiți întotdeauna ouă proaspete. Un alt truc folosit cu succes de unii bucătari constă în adăugarea apei minerale în ouăle bătute. De asemenea, oricine face omletă știe că trebuie pregătită la foc mic, eventual sub capac, și trebuie întoarsă și pe cealaltă parte.

O greșeală pe care multe persoane o fac este să bată ouăle chiar înainte de a le pune în tigaie. Indicat ar fi ca ele să fie bătute bine și să se odihnească puțin înainte de a fi aruncate în tigaie, pentru a ieși mai pufoase.

În ceea ce privește condimentarea ouălor, bucătarul Gordon Ramsay recomandă ca sarea să fie adăugată la final, chiar înainte ca ouăle să fie luate de pe foc. Potrivit acestuia, dacă ouăle sunt condimentate de la început, ar putea să își piardă strălucirea.