De asemenea, are proprietăți energizante datorită aportului de vitamina B, care ajută la procesarea carbohidraților și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Cum putem face cel mai bun pui la cuptor
Pentru că are mai puține grăsimi, puiul poate ajunge fie prea uscat, fie foarte ars dacă nu știm cum să-l pregătim.
Chiar dacă prepararea unui pui fript nu pare o operațiune complicată, există câteva trucuri pentru ca acest gustos preparat să ne iasă așa cum dorim: bine făcut și mai ales o piele cât mai crocantă.
Un cunoscut chef de două stele Michelin la restaurantul londonez Le Gavroche, Michel Roux Jr, vine cu cele mai bune sfaturi și trucuri pentru a obține cel mai gustos pui fript, potrivit Delish.
Alegeți un pui de bună calitate
În primul rând, spune acestea, trebuie să alegem un pui de calitate foarte bună, dacă se poate crescut în curte.
Dacă încă nu știați, aflați acum că puiul trebuie întotdeauna scos din frigider, cu o oră înainte de a-l pregăti, astfel încât să fie la temperatura camerei când ajunge în cuptor.
Carnea pusă direct în cuptor, de la frigider, ai putea să se gătească neuniform.
Untul aromat, cea mai bună variantă
Dacă vă întrebați ce aromă trebuie adăugată la puiul fript, Michel Roux Jr spune că untul aromat este cea mai bună variantă.
„În loc să folosiți unt simplu pentru a unge cu el pielea puiului, faceți un unt aromat, folosind ierburi proaspete”, sugerează el.
Pătrunjelul funcționează bine și chiar usturoiul zdrobit sau coaja de lămâie. Apoi ungeți cu acest unt aromat pielea puiului.
Încercați această rețetă
Pe lângă utilizarea untului aromat, Michel recomandă să adăugăm o lingură sau două de smântână condimentată, în interiorul puiului.
Ingrediente necesare pentru rețeta oferită de Honeylife.
Pentru pui:
- 1 pui întreg;
- 10 g (0,4 oz) sare;
- 10 g (0,4 oz) piper negru;
- 10 g (0,4 oz) turmeric;
- 10 g (0,4 oz) pudră de usturoi;
- 10 g (0,4 oz) boia dulce;
- o ceapă tocată;
- 1 ardei gras galben, tocat;
- 2 roșii, tocate;
- 20 g (0,7 oz) usturoi tocat;
- 40 g (1,4 oz) pătrunjel tocat.
Pentru umplutura de orez:
- 300 gr orez clătit;
- 1 morcov tăiat cubulețe;
- 1 dovlecel taiat cubulete;
- 10 g (0,4 oz) sare;
- 5 g (0,2 oz) piper negru;
- 400 ml (14 fl oz) smântână de gătit.
Pentru glazura cu maioneză:
- 200 g (7 oz) maioneză;
- 20 ml (1 lingura) suc de lamaie;
- 5 g (0,2 oz) boia dulce;
- 5 g (0,2 oz) pudră de usturoi;
- 5 g (0,2 oz) sare;
- 5 g (0,2 oz) mărar uscat;
- 5 g (0,2 oz) praf de ceapă;
- 5 g (0,2 oz) piper negru.
Instrucțiuni
Pregătiți puiul: preîncălziți cuptorul la 180°C (350°F). Uscați puiul și asezonați generos cu sare, piper, turmeric, pudră de usturoi și boia de ardei.
Preparați umplutura: Combinați orezul clătit, morcovul tăiat cubulețe și dovlecelul, sarea, piperul și smântâna de gătit într-un castron mare. Amestecați bine.
Umpleți puiul: slăbiți cu grijă pielea pieptului de pui, creând un buzunar.
Îndesați ușor amestecul de orez în buzunar.
Aranjați legumele: pe fundul unei tăvi puneți ceapă tocată, ardei gras și roșii.
Deasupra așezați puiul umplut.
Glazură și prăjire: într-un castron separat, amestecați maioneza, sucul de lămâie, boia de ardei, praf de usturoi, sare, mărar uscat, praf de ceapă și piper negru. Ungeți generos puiul cu glazură. Coaceți puiul la cuptor timp de o oră.
Scoateți puiul din cuptor și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de a-l tăia. Serviți alături de legume prăjite și umplutura de orez pentru o masă completă.
Puiul merge cu orice!
De la puiul cu mujdei de usturoi până la puiul la rotisor sau chiar cel de la fast-food, există o gamă infinită de a-l savura. Iar a face pui prăjit sau la cuptor nu e deloc o operațiune complicată.
Nu trebuie decât să-l asezonați cu sare, piper și alte mirodenii preferate, să-l ungeți cu puțin ulei de măsline sau unt și apoi să-l băgați la cuptor pentru aproximativ o oră. Puiul merge cu orice: cu piure, cu orez sau cu legume.
Sursă excelentă de proteine
Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine deoarece conține toți aminoacizii esențiali, alături de vitaminele B și D, dar și de minerale. În plus, aceasta nu conține glucide, fibre sau vitamina C, putând fi asociată fără probleme cu legume, fructe, verdețuri și/sau cereale.
Sursă de fier
Carnea de pui este una dintre principalele surse de fier ale organismului, deci una dintre principalele modalități de a lupta cu anemia. Avantajul fierului din carne este că acesta este de tip hemic, adică este absorbit de organism în proporție de 20-25%.
Seleniul din carnea de pui contribuie la scăderea riscului artritei atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În plus, în cazul bărbaților, această minerală, în compania zincului, prezent și el în carnea de pui, ajută la îmbunătățirea fertilității (zincul mai reglează și nivelul colesterolului).