Nu în ultimul rând, are proprietăți energizante datorită aportului însemnat de vitamina B, care ajută la procesarea carbohidraților și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, potrivit Tastingtable.
Fie că este vorba de un platou cu aripioare fierbinți, un pui la rotisor cu piele crocantă, o porție de pulpe la grătar sau un burrito de pui, este clar că puiul este vedeta în majoritatea ocaziilor. Iubitorii de carne de pui vor spune însă că nimic nu se compară cu puiul la cuptor care, de fiecare dată, este un adevărat festin.
Puiul merge cu orice!
De la puiul cu mujdei de usturoi până la puiul la rotisor sau chiar cel de la fast-food, există o gamă infinită de a-l savura. Iar a face pui prăjit sau la cuptor nu e deloc o operațiune complicată. Nu trebuie decât să-l asezonați cu sare, piper și alte mirodenii preferate, să-l ungeți cu puțin ulei de măsline sau unt și apoi să-l băgați la cuptor pentru aproximativ o oră. Dar cum rămâne cu garniturile? Puiul merge cu orice: cu piure, cu orez sau cu legume. Cea mai bună variantă rămâne gătirea puiului pe pat de legume.
Adăugarea legumelor va însemna o masă ușoară și delicioasă. De obicei se folosesc ceapa, roșiile, morcovii și cartofii. Dar totul depinde de gust și imaginație. La fel de bine se pot folosi broccoli, varză de Bruxelles, ardei gras, ciupercile sau prazul. Indiferent de legumele pe care le alegeți, important este să tăiați legumele în bucăți egale, astfel încât să se gătească uniform. Nu uitați să le stropiți cu ulei de măsline și să le asezonați cu sare și piper înainte de a le pune în tavă.
Sursă excelentă de proteine
Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine deoarece conține toți aminoacizii esențiali, alături de vitaminele B și D, dar și de minerale. În plus, aceasta nu conține glucide, fibre sau vitamina C, putând fi asociată fără probleme cu legume, fructe, verdețuri și/sau cereale.
Săracă în grăsimi
Trei sferturi din grăsimea pe care o are un pui se găsește în piele, iar aceasta este foarte ușor de îndepărtat înainte sau după preparare. Astfel, carnea de pui rămâne foarte săracă în grăsimi, în special carnea albă, fiind o opțiune excelentă pentru cei ce țin dietă indiferent că fac acest lucru din motive estetice sau din motive de sănătate. Mai mult, datorită aminoacizilor din compoziție, carnea de pui are un efect tonic pentru sistemul nervos, iar consumarea ei scade apetitul.
Sursă de fier
Carnea de pui este una dintre principalele surse de fier ale organismului, deci una dintre principalele modalități de a lupta cu anemia. Avantajul fierului din carne este că acesta este de tip hemic, adică este absorbit de organism în proporție de 20-25%. Comparativ, fierul care provine din surse vegetale (non-hemic) este absorbit doar în proporție de 2-5%. Seleniul din carnea de pui contribuie la scăderea riscului artritei atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În plus, în cazul bărbaților, această minerală, în compania zincului, prezent și el în carnea de pui, ajută la îmbunătățirea fertilității (zincul mai reglează și nivelul colesterolului).