Se apropie sărbătorile cu paşi repezi! Iată câteva sfaturi utile de care trebuie să ţineţi neapărat cont pentru a organiza o masă perfectă alături de rude şi prieteni.
În ce ordine se servesc băuturile la masă?
Există câteva reguli de care trebuie să ţinem neapărat cont atunci când servim băuturile, fie că este vorba despre ordinea acestora sau despre paharele pe care le folosim.
Vinurile albe seci se servesc înaintea celor roşii. Vinurile albe foarte dulci se servesc neapărat după cele roşii.
Ordinea este mereu crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari. Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.
Nu se serveşte niciodată un vin dulceag între alte două vinuri albe sau roşii, seci. De exemplu nu se serveşte Porto, dacă s-a servit un vin alb la antreuri.
Şampania sau vinurile spumante se pun la masă după sau înaintea celor nespumante, niciodată între ele, atrage atenţia expertul Aurelia Marinescu, potrivit Adevărul.
Atenţie la temperatura băuturilor!
Băuturile aperitive, cherry sau cocktail se servesc la temperatura pivniţei, 10-12°. O şampanie sau un spumos sec servit ca aperitiv nu trebuie să depăşească 8 sau 10°.
Vinurile roşii vor fi servite la temperatura pivniţei dacă sunt uşoare şi la temperatura camerei dacă sunt mai tari.
Vinurile trebuie răcite treptat. Foarte important: nu trebuie aşezate lângă o sursă de căldură, deoarece riscă să se altereze. Trebuie să le aducem în cameră cel puţin cu o jumătate de zi înainte.
La vinurile tip Tămâioasă se deschide dopul în perioada încălzirii la temperatura camerei, oxidarea adăugând un parfum plăcut buchetului natural, mai explică Aurelia Marinescu.
Vinurile dulci şi şampania dulce sunt servite foarte reci.
Ce trebuie să ştii dacă aduci la masă ţuică sau whisky?
Ţuica din fructe cu sâmbure este servită rece. Ţuica din vin, coniacul şi diferitele brandy-uri sunt servite la temperatura încăperii, la fel ca şi ţuica de fructe de tip whisky. În acest caz, nu vor lipsi de pe masă cuburile de gheaţă, puse într-un vas special sau improvizat dintr-o compotieră elegantă de sticlă.
Whisky-ul se serveşte într-un pahar special numit tumbler, scurt, cu fundul gros.
La o reuniune festivă, nu se va servi bere, însă aceasta poate însoţi, în intimitate, anumite specialităţi regionale. Se serveşte rece, în pahare mari, fără picior, sau în halbe.
Este foarte important să avem paharele potrivite pentru fiecare tip de vin: pahar rotunjit sau cu picior scurt pentru vinurile albe, pahar cu picior înalt pentru vinurile roşii, cupă pentru şampanie şi spumos.