Alte persoane adaugă în omletă smântână sau chiar iaurt, pentru că spun că așa nu se va dilua compoziția ouălor. Nimeni nu și-ar imagina că există un truc și mai simplu pentru a obține o omletă pufoasă: praful de copt. O jumătate de linguriță de praf de copt va face pufoase trei până la șase ouă atunci când acestea sunt gătite.
Se pare că praful de copt acționează în ouă în același mod în care acționează când facem clătite, activând lichidul pentru a crea bule. Acest aer suplimentar oferă ouălor o textură ușoară și foarte delicată.
Pentru a se activa, praful de copt, care este un agent de creștere, are nevoie de umezeală şi căldură. Reacția chimică are loc în două etape, întâi la contactul cu ingredientele umede, apoi, la temperaturi ridicate.
Cum se face o omletă pufoasă folosind praf de copt
Potrivit Firsforwomen, dacă vreți să vedeți cum funcționează acest mic truc, bateți două ouă într-un bol și două ouă în altul. Apoi, adăugați 1/8 de linguriță de praf de copt într-unul din boluri.
Pentru a oferi celor două viitoare omlete o șansă egală, este bine să bateți ouăle timp de un minut, fiecare. Imediat veți observa că ouăle în care s-a pus praful de copt au făcut mai multe bule.
Gustul va face diferența
După ce ați încins uleiul, turnați pe o parte a tigăii ouăle cu praf de copt și pe cealaltă ouăle simple. Lăsați-le să se prăjească separat și după ce s-au făcut, scoateți-le pe o farfurie. Deși cele două omlete nu vor părea cu nimic diferite, cea care în care s-a pus praful de copt va fi puțin mai mare și mai pufoasă.
Cea mai mare surpriză o veți avea când veți gusta din ele, pentru că se va simți clar diferența. Praful de copt a făcut ca omleta să fie ușor sărată (1/8 dintr-o linguriță de praf de copt conține 60 de miligrame de sodiu). De asemenea, a făcut-o mai ușoară și mai pufoasă. Omleta fără praf de copt va fi pufoasă datorită faptului că ouăle au fost bine bătutate, dar complet diferită ca textură.
Când trebuie pusă sarea
La fel de important este folosiți întotdeauna ouă proaspete. Un alt truc folosit cu succes de unii bucătari constă în adaugărea apei minerale în ouale bătute. De asemenea, oricine face omletă știe că trebuie pregătită la foc mic, eventual sub capac, și trebuie întoarsă și pe cealaltă parte.
O greșeală pe care multe persoane o fac este să bată ouăle chiar înainte de a le pune în tigaie. Indcat ar fi ca ele să fie bătute bine și să se odihnească puțin înainte de a fi aruncate în tigaie pentru a ieși mai pufoase.
În ceea ce privește condimentarea ouălelor, bucătarul Gordon Ramsay recomandă ca sarea să fie adăugată la final, chiar înainte ca ouăle să fie luate de pe foc. Potrivit acestuia, dacă ouăle sunt condimentate de la început, ele ar putea să își piardă strălucirea.