Cele 9 reguli ale longevității. A trăi mai mult este ceva la care aspiră toți oamenii, indiferent de vârstă, sex, etnie sau locație geografică. Potrivit unui studiu danez, doar 25% până la 30% din speranța noastră de viață este determinată de genetică.
Stilul de viață poate avea un impact uriaș asupra longevității
Asta înseamnă că stilul de viață poate avea un impact uriaș asupra longevității. De exemplu, în țările occidentale, a sta la oraș și a petrece ore în șir în fața diferitelor ecrane poate afecta dramatic speranța de viață.
Un alt lucru care influențează longevitatea este singurătatea, care devine o epidemie, mai ales în orașele mari. Potrivit unui studiu, izolarea este la fel de mortală ca și fumatul unui pachet de țigări pe zi.
Dar în „Zonele albastre” (zonele cu cele mai mari densități de centenari, unde oamenii trăiesc în general o viață mai lungă și mai sănătoasă), stilul de viață este destul de diferit.
O echipă de medici, antropologi, demografi și epidemiologi a identificat o serie de stiluri de viață în aceste locuri, numindu-le „Power 9”, potrivit revistei Glamour.
1) Faceți mișcare ori de câte ori este posibil
Nu trebuie să așteptați să mergeți la sală. În zonele în care speranța de viață este peste medie, oamenii rămân activi pe tot parcursul zilei.
În Amsterdam, de exemplu, toată lumea merge cu bicicleta. Încercați să schimbați plimbarea cu mașina cu o plimbare, pe jos, în natură sau să urcați scările în loc să luați liftul
2) Identificați-vă scopul în viață
Ikigai este o metodă japoneză care implică identificarea scopului în viață – ceva ce ne ghidează zilele și ne face să ne sculăm din pat dimineața cu un scop clar. Este similar cu „plan de vida”, unul dintre secretele longevității locuitorilor din Peninsula Nicoya, din Costa Rica.
„Este timpul să adoptăm această regulă, deoarece cunoașterea scopului în viață ne poate oferi șapte ani în plus de viață”, spune medicul Max Buettner.
3) Reduceți stresul
Mai ușor de spus decât de făcut. Trăim în societăți care ne pun sub presiune constantă. Stresul duce la inflamație cronică, un teren propice pentru boli.
Secretul, spune Buettner, este să încorporăm ritualuri de ameliorare a stresului în rutinele zilnice, așa cum o fac locuitorii din zona albastră. Oamenii din insula Ikaria trag un somn după-amiaza, în timp ce cei din Okinawa își dedică o parte din timp amintirii celor dragi care nu mai sunt printre ei.
4) Regula 80%
Când vine vorba de dietă, medicii și nutriționiștii recomandă să urmați regula 80%. Practic, încetează să mănânci înainte de a te simți complet sătul.
Aceasta este o metodă dovedită pentru promovarea longevității. Încercați să mâncați mai încet și mai atent (nu în fața computerului sau stând la bar) și mestecați, după cum recomandă experții, fiecare înghițitură, de cel puțin 20 până la 30 de ori, pentru a permite semnalului de sațietate să ajungă de la papilele gustative la creier.
5) Schimbați-vă dieta
Adoptarea unei diete care favorizează alimentele pe bază de plante este o modalitate eficientă de a preveni o serie de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Un studiu recent a concluzionat că adoptarea unei diete pe bază de plante, bogată în cereale integrale, leguminoase, nuci, fructe proaspete și legume poate adăuga 10 ani vieții.
Dieta centenarilor din zona albastră, spune Buettner, constă în mare parte din leguminoase, cum ar fi fasolea neagră, soia, lintea și fasolea, în timp ce carnea este consumată doar de cinci ori pe lună.
6) Beți vin cu moderație
Cei care beau nu mai mult de câteva pahare de vin roșu pe zi, precum centenarii din Sardinia, ar putea trăi chiar mai mult decât cei care evită complet alcoolul.
7) Apartenența la o comunitate
Cei care aparțin unei comunități religioase, de orice confesiune sau tip, și participă în mod regulat la slujbe, pot trăi cu 4 până la 14 ani mai mult decât cei care nu aparțin unei comunități. Vă place un sport? Alăturați-vă unui fan club!
8) Prioritizați familia
Locuitorii din Zona albastră rămân aproape de cei dragi. Este ceva normal ca părinții în vârstă să locuiască în aceeași casă cu copiii lor, iar copiii cresc împreună cu părinții și bunicii într-o comunitate care este benefică pentru sănătatea fizică și mentală atât a tinerilor, cât și a bătrânilor.
Cuplurile care stau lângă familie tind să rămână mai fidele, ceea ce pare să prelungească viața cu cel puțin trei ani.
9) Cultivați și mențineți prieteniile
Prieteniile sunt ca plantele: au nevoie să fie udate. Este crucial pentru sănătatea mintală să menținem o viață socială bogată și activă, nu doar pe Facebook sau Instagram. Buettner spune că locuitorii din Okinawa creează moais, grupuri de cinci până la opt prieteni, de-a lungul vieții, prin care se susțin reciproc de-a lungul vieții.