Oamenii antici credeau într-o rutină zilnică sănătoasă
Astăzi, mulți oameni încă mai caută modalități de a trăi sănătos și fericit pentru o lungă perioadă de timp. Oamenii antici credeau într-o rutină zilnică sănătoasă, cum ar fi cea a lui Titus Vestricius Spurinna, care a menținut o rutină bine ordonată chiar și peste vârsta de 70 de ani, îmbinând exercițiul fizic cu plăcerea.
Aulus Cornelius Celsus, un influent autor medical roman, a scris „Despre medicină” (De Medicina) în care a discutat factorii care influențează sănătatea, inclusiv mediul, dieta, sexul și exercițiile fizice. El credea că varietatea este cheia și a recomandat exerciții zilnice pentru toată lumea, inclusiv mersul pe jos, alergatul, jocurile cu mingea și exercițiile în stil militar.
Cauzele problemelor de sănătate ale pacienților
Pacientul Galen a observat că majoritatea problemelor de sănătate ale pacienților săi erau cauzate de un stil de viață greșit, cum ar fi o viață leneșă, o muncă prea grea sau o eroare în ceea ce privește calitatea, cantitatea sau timpul de consum al alimentelor.
El a lăudat obiceiurile unui alt medic, Antioh, care ținea o dietă strictă, făcând o plimbare lungă în fiecare zi și mâncând pâine cu miere, pește de mare adâncime, terci cu oxymel și carne de pasăre cu un sos simplu, scrie MedicalXpress.
Viața sănătoasă este la fel de importantă astăzi ca și în trecutul antic. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că mulți oameni încă se îmbolnăvesc din cauza unui stil de viață nesănătos, iar anticii aveau o soluție la acest lucru: cultivarea unor obiceiuri zilnice bune.
După cum spunea Seneca (4 î.Hr.-65 d.Hr.), „o parte din sănătate este să vrei să fii sănătos”, urmând unele dintre obiceiurile simple pe care le practicau anticii și dorind să le mențină până la bătrânețe ar putea fi cheia pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.