Luna iulie este extrem de importantă pentru roșii și nu toți cultivatorii particulari cunosc asta. Pentru o recoltă bogată și delicioasă roșiile necesită anumite lucrări la sfârșitul acestei luni.
În această lună este momentul în care se fac trei operațiuni necesare roșiilor care vor apărea în toamnă. Este vorba despre palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii, operațiuni care vor face ca recolta bogată să se întindă până toamna târziu.
Palisarea roșiilor
Palisarea roșiilor înseamnă legarea lor. Plantele au nevoie de susținere pentru a putea rămâne în poziție verticală. Dacă nu vor fi legate acestea se vor întinde pe jos.
Nu toți agricultorii știu că, odată ajunsă cu frunzele pe pământ, planta se poate îmbolnăvi repede.
Copilirea roșiilor crește recolta
Și copilirea roșiilor este un alt procedeu important care trebuie făcut roșiilor la momentul oportun pentru a evita pierderile de producție. Dacă se omite asta, recolta de roșii poate fi mai mică cu până la 20%, au estimat experții din domeniul horticol.
Copilirea se face mai ales în cazul roșiilor crescute în solar și pentru roșiile care cresc în grădină, roșii înalte cu tip de creștere nedeterminată.
Procesul de copilire presupune înlăturarea, cu ajutorul unei foarfeci de grădină sau chiar direct, cu mâinile – ajutați de unghii, a lăstarilor tineri ce cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale.
Această lucrare ce se execută la cultura de roșii necesită un volum mare de muncă, mai ales dacă este vorba de suprafețe mari, însă este absolut necesară pentru a avea roșii dezvoltate conform caracteristicilor de soi.
Cârnitul roșiilor
Mai este ceva: nu în ultimul rând, cârnitul sau cârnirea roșiilor este o metodă naturală prin care puteți ajuta coacerea tomatelor. Cârnirea trebuie făcută la timpul potrivit și, alături de copilire și de defoliere, se încadrează la lucrările pe care trebuie să le cunoască orice cultivator de roșii.
Cârnitul roșiilor presupune operațiunea de suprimare a vârfului de creștere a tulpinii principale. Altfel spus, vârful plantei de tomată se rupe. Operațiunea de cârnire a plantei va face ca toată energia plantei să se direcționeze către fructificare, adică către coacere, și nu către creșterea plantei sau către dezvoltarea de noi inflorescențe.