Secretul pentru toți cei care beau cafea. Cine trebuie să o consume înainte de culcare

Cafea

Cafea/SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre cafea. Consumul cafelei înainte de culcare nu este considerat un remediu pentru somn. La urma urmei, cafeaua se bea, de obicei, dimineața, pentru a începe ziua, și nu este o băutură care se consumă înainte de culcare, pentru a încheia ziua.

Cu toate acestea, Max Kirsten, expert în somn, a dezvăluit că nu toți oamenii ar trebui să renunțe la cafeaua de seară.

De fapt, spune el, cafeaua poate ajuta unii oameni să adoarmă, în loc să-i țină treji pe timpul nopții. Este vorba de trei categorii de oameni.

Ceea ce mănânci și bei înainte de culcare este la fel de important pentru somn precum ora constantă la care trebuie să te culci sau alegerea celei mai bune saltele, scrie Toms Guide.

Expertul spune care sunt cele trei categorii de oameni care ar putea să bea liniștiți cafea, înainte de culcare, fără să se teamă că nu vor mai putea adormi.

1. Oameni care găsesc confort în ceașca de cafea zilnică

Dacă descoperiți că modalitatea perfectă de a vă relaxa este cu o ceașcă de cafea, atunci asta nu ar trebui să vă împiedice să o savurați și seara. Kirsten spune că antioxidanții și alți compuși bioactivi din cafea au efecte relaxante, în timp ce ritualul zilnic al unei căni de cafea creează un sentiment de calm pentru mulți.

„Actul de a bea cafea poate avea un efect de calmare psihologică, datorită rutinei reconfortante și căldurii asociate băuturii”, explică el.

„Pentru unii, această rutină poate semnala organismului că e timpul să se relaxeze, creând un sentiment de confort și securitate, care promovează somnul”, afirmă el.

2. Persoane cu o toleranță ridicată la cofeină

Pentru anumiți oameni, cafeaua poate avea un impact foarte mare asupra somnului, ajutându-i să se simtă treji și plini de energie. De fapt, adesea este recomandat să renunți la consumul de cofeină după ora 12 pentru a avea o igienă bună a somnului.

Alții, subliniază Kirsten, nu sunt deloc afectați de efectele stimulatoare ale cofeinei și nu le este greu să adoarmă, după ce au băut o ceașcă de cafea.

„Variațiile individuale ale metabolismului și sensibilitatea la cofeină înseamnă că, în timp ce unii oameni sunt ținuți treji de cafea, alții o pot metaboliza suficient de repede încât să nu interfereze cu ciclurile lor de somn”, spune el.

3. Persoanele cu ADHD

Studiile au arătat că cei diagnosticați cu ADHD au niveluri mai scăzute de dopamină (o substanță chimică naturală din creier care ne ajută să ne simțim motivați) decât cei fără ADHD, ceea ce poate duce la neliniște mentală și dificultăți de concentrare.

Cofeina crește nivelul de dopamină la cei cu ADHD, aducând nivelul de dopamină la o cantitate mai echilibrată.

Acest echilibru, spune Kirsten, îi poate ajuta pe cei cu ADHD să se simtă mai relaxați.

„În mod paradoxal, cafeaua poate avea un efect calmant asupra persoanelor cu ADHD, ajutându-le să-și concentreze gândurile și să reducă neliniștea mentală, ceea ce poate ușura procesul de a adormi”, explică el.

Cât de mult rămâne cafeina în organism

Cofeina poate rămâne în organism ore în șir și poate afecta somnul multă vreme după ce efectele sale stimulante se epuizează. Cât de mult rămâne în organism depinde de viteza cu care metabolizați cofeina.

Dacă metabolizați rapid cofeina, este posibil să puteți continua să beți cafea și mai târziu în cursul zilei decât cei care metabolizează cofeina într-un ritm mai lent. Potrivit medicului Dan Reardon, ar trebui să încetați să beți cafea începând cu ora 12 p.m. dacă metabolizați mai lent cofeina.

În același timp, experții atrag atenția că prea multă cofeină poate duce la intoxicație cu cafeină. Aceasta se caracterizează prin nervozitate, urinare frecventă, insomnie, mâini și picioare reci, probleme intestinale și, uneori, halucinații.

Unii oameni simt simptomele intoxicației cu cofeină chiar și după ce au băut doar 250 mg pe zi. De asemenea, efectele cafelei asupra nivelului de zahăr din sânge rămân subiect de controversă pentru cercetători.

Cofeina poate crește nivelul zahărului din sânge prin reducerea temporară a sensibilității la insulină, susțin studii recente, deși altele sugerează că anumiți compuși din cafea pot îmbunătăți metabolismul glucozei și pot reduce riscul de diabet de tip 2.