Ministrul adjunct al apărării, Alexei Krivoruchko, citat de TASS, a anunțat că armata Rusiei a primit până la 160 de tancuri în prima jumătate a anului 2020, potrivit NationalInterest.
Printre ele se numără și multe tancurireparate, modernizate și renovate din modelele T-72Bs și T-80s.
Potrivit Globalfirepower.com, flota rusească de 12.000 de tancuri este de două ori mai mare decât cea de 6.000 de tancuri a SUA, ridicând întrebări cu privire la perspectivele unui război terestru îndelungat. Tancul T-72B este considerat o variantă de generația a treia a T-72 din anii 80.
Cam la fel cum au făcut americanii cu tancul Abrams. Sosirea mai multor tancuri rusești lasă loc unor întrebări pe genul: cît vor mai conta mii de tancuri în cazul unui război terestru prelungit?
Multe dintre aceste tancuri ar fi distruse într-un conflict terestru, creând un scenariu care ar favoriza în cele din urmă o forță terestră rusă invadatoare?
Global Firepower menționează însă că SUA ar avea un număr mai mare de vehicule blindate, în comparație cu Rusia. SUA operează 39.000 de vehicule blindate comparativ cu cele 27.000 din Rusia. Prin urmare, avantajul Rusiei de peste 6.000 de tancuri nu poate fi trecut cu vederea.
Nu trebuie uitat că orice război modern s-ar baza masiv pe puterea aeriană, iar Statele Unite au de două ori mai multe avioane de luptă decât Rusia și de aproape cinci ori mai multe elicoptere. Supremația aeriană ar putea decide în cele din urmă ce forță terestră prevalează la sol, deoarece tancurile rusești ar fi vulnerabile la distrugerea din aer a SUA.
Poate că avantajul major al tancurilor e unul dintre motivele pentru care un studiu al Rand Corporation susținea că o forță terestră rusă ar putea invada rapid statele baltice, cu excepția cazului în care SUA ar trimite întăriri majore în regiune.
Există și alți câțiva alți factori de luat în considerare, precum starea tehnologică actuală și rafinamentul tancurilor rusești.
Greu de spus câte tancuri T-72 au fost actualizate ca să poată rivaliza cu un tanc american Abrams? Chiar dacă multe detalii legate de actualizările tehnice nu se cunosc, este puțin probabil ca tancurile rusești să ajungă din urmă Abrams.
Variantele recente ale lui Abrams au acum senzori cu infraroșu de cea mai nouă generație,materiale noi de blindaj și muniție multifuncțională.
Nu în ultimul rând, se pune întrebarea dacă armata chiar ar avea nevoie de 12.000 de tancuri. Raza de acțiune, acuratețea, supraviețuirea și performanțele de luptă ale unui tanc contează mai mult decât numărul lor. Dacă un tanc are senzori capabili să găsească și să distrugă tancuri inamice și vehicule blindate, atunci unul singur ar putea depăși zeci de vehicule inamice.