Secretul salatelor grecești. Acest ingredient face toată diferența

salata greceasca

SURSA FOTO: Dreamstime

Secretul salatelor grecești. Ați putea presupune că salata grecească a fost un aliment de bază în bucătăria grecească încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că v-ați înșelat! De fapt, roșiile - ingredientul principal - nici măcar nu existau în Grecia până la începutul secolului al XIX-lea. De fapt, salata grecească pe care o știm astăzi a apărut prin anii 60 în Plaka, în timpul primului boom turistic al țării.

Savoarea „dressingului” nu este dată de oțet sau lămâie

Și,  dacă nu știați, savoarea „dressingului” nu este dată de oțet sau lămâie, ci de roșiile proaspete. Acesta este marele secret al salatelor grecești, potrivit All Reciepes.

Salata grecească conține cam tot ce conține o salată obișnuită – roșii, castraveți, ceapă roșie și măsline. Există totuși ceva ce face diferența între o salată grecească autentică și versiunea populară din orice altă bucătărie.

Dressingul nu se face cu oțet sau suc de lămâie. Expertul în bucătăria elenă Diana Moutsopoulos spune: ”Suc de lămâie? Nici vorbă! Ar fi dezgustător”.

Și atunci de unde provine aciditatea, care este atât de importantă într-o salată? În bucătăria tradițională grecească, există o modalitate de a oferi preparatului cu legume proaspete o aromă soft, care nu va fi la fel de astringentă ca oțetul. O salată grecească autentică nu conține decât ​​ulei de măsline. Asta nu înseamnă că are o aromă prea uleioasă. Savoarea „dressingului” este extrasă, de fapt, din roșiile proaspete.

Cum se prepară o salată grecească autentică

Începeți cu roșii coapte și suculente. „Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să le tăiați bucăți, nu perfecte, ci bucăți neregulate, mari”, recomandă ea.

Tăierea roșiilor peste bol (bolul de servire)  va asigura că nu veți irosi zeama. Apoi, amestecați cu un praf generos de sare de mare.

Lăsați roșiile să stea în sare aproximativ 10- 30 de minute. Astfel se va crea un sos de roșii aromat în partea de jos a vasului. Abia apoi adăugați restul ingredientelor (castraveți, ceapă roșie, măsline, ulei de măsline etc.), amestecați și serviți!

Doar ulei de măsline extravirgin de calitate

Este bine să folosiți la salate un ulei de măsline extravirgin de calitate, piperat, cu o culoare frumoasă. Pe lângă sare (și poate puțin oregano uscat), este singura aromă adăugată. În ceea ce privește brânza feta, nu o sfărâmițați deasupra!

Modul tradițional de a servi salata grecească este cu brânză feta întreagă. „Eventual o felie sau poate două, așa, întregi, dar niciodată sfărâmițate”, spune ea. Unele adaosuri, în funcție de regiunea în care se consumă, sunt caperele murate, fructele de pădure și ardeii verzi, dar ingredientele de bază rămân aceleași.

Cel mai important lucru când mănânci o salată grecească

Alt semn al unei salate grecești adevărate? Nu se pune niciodată salată verde în salata cu roșii. Salata proaspătă, în stil rustic, este, în mod tradițional, un preparat de vară. În Grecia, salata verde crește în principal în lunile de iarnă, așa că nu este adăugată.

În plus, este obligatoriu trebuie să faci asta. „Trebuie neapărat să ai o pâine bună, cu crustă, pentru a o mânca alături de salata grecească”, spune Moutsopoulos.