Cele mai bune sarmale sunt acelea care nu sunt foarte sărate sau acre așa că este bine ca toată compoziția să nu fie uscată sau prea grasă. Orezul are o mare importanță, acesta trebuind să fie pufos. De asemenea, gospodinele trebuie să țină cont și de carnea folosită și cât de grasă este aceasta.
Trucuri pentru o sarma delicioasă
În funcție de carne se adaugă mai multă sau mai puțină apă, iar orezul, la rândul său, o să fiarbă și o să devină pufos. În cazul în care compoziția nu are suficientă apă, bobul de orez o să rămână tare. De aceea este bine de știut că la fiecare 100 de grame de orez trebuie să adăugăm 150 ml de apă, dacă și carnea este mai grasă.
Pe de altă parte, dacă folosim carne mai slabă trebuie să adăugăm 200 ml de apă la 100 de grame de orez.
De asemenea, varza murată, dacă nu a fost nevoie să o ținem la desărat, trebuie să fie doar clătită cu apă călduță înainte să fie incorporată în rețetă.
Modul în care așezăm sarmalele în oală este la fel de important. Ele trebuie puse circular, în timp ce spațiul din mijloc îl umplem cu afumătură și varză tocată pentru o aromă deosebită. Totul se acoperă cu frunze de varză și se lasă la fiert pentru 2-3 ore. În ultima oră, după ce au fiert complet pe aragaz, sarmalele trebuie puse la cuptor.
Un alt aspect pe care trebui să-l avem în vedere este amestecatul sarmalelor. De asemenea, trebui să adăugăm apă în cazul în care ele nu mai sunt acoperite de lichid.
Cum trebuie consumate sarmalele?
Într-o postare pe conturile de socializare, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic a spus cum ar trebui să le consumăm pentru a nu ne face rău. Ea notează că cei care țin la siluetă trebuie să renunțe la mămăligă pentru că au efect probiotic.
„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros … de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, a scris Mihaela Bilic.
Smântâna trebuie să fie doar de decor
De asemenea, ea spune că o porție nu trebuie să fie mai mare de cinci bucăți și e bine să fie făcute din carne tocată din pulpă de porc. Smântâna, mai punctează ea, trebuie să fie doar de decor și nu ar trebui să fie prezentă în abundență.
Cei care nu concep sarmalele fără mămăligă, pot să își pună o porție mai mică de sarmale și să renunțe la smântână. O variantă este și folosirea de iaurt grecesc sau unul cu 2% grăsime.
Este bine să ne rezumăm la două sarmale medii per porție și cam 100 g de mămăligă sau 50 de grame de pâine.