Nimic pare că nu se compară la micul dejun cu o omletă pufoasă care se topește în gură. Omleta aurie oferă energia necesară pentru a funcționa cât mai bine până la următoarea masă. Rulată, așa cum o prepară francezii, condimentată sau umplută cu brânză, legume și carne, o omletă pe cât e de simplă, pe atât este de rafinată.
Preprarea omletei nu este o operațiune tocmai ușoară dacă vrem să iasă ca la carte. Iar dacă preferăm omleta cu mai multe ingrediente, atunci lucrurile devin puțin mai complicate, potrivit Tastingtable.
Ingredientele trebuie gătite înainte de a arunca ouăle în tigaie
Spre deosebire de o omletă simplă, așa cum ne-am obișnuit să o preparăm, umplerea acesteia cu multe ingrediente necesită mai mulți pași. Adăugarea cărnii și a legumelor nu înseamnă că pur și simplu trebuie să le aruncăm în tigaie, la un loc cu ouăle crude.
Conform site-ului Serious Eats, ouăle se gătesc mai repede decât șunca, ciupercile, ceapa sau alte legume. De aceea trebuie puse mai întâi în tigaie acele ingrediente, iar ouăle mult mai târziu.
Când se pune brânza
Dacă vreți să puneți în omletă și brânză, de orice fel, este bine să o adăugați în ingredientele care deja s-au gătit, astfel încât aceasta să se topească mai ușor atunci când se vor pune și ouăle.
Cel mai cunoscut exemplu de omletă cu ingrediente este omleta Denver, cu ardei gras, șuncă, ceapă și brânză. În acest caz, se călesc bine ardeiul gras, șunca și ceapa într-o tigaie, apoi se pun toate ingredientele într-un castron. Apoi amestecați brânza cu ingredientele calde. Puneți unt în tigaie, turnați ouăle bătute bine și lăsați-le să se facă. În final, adăugați umplutura pre-gătită pe o parte a omletei și rulați-o!
Lapte sau smântână?
Deși până acum s-a crezut că laptele este cel care conferă consistența cremoasă a omletei, se pare că nu e așa. Laptele poate adăuga cremozitate și culoare omletei, dar un ingredient diferit poate face o treabă și mai bună.
Adăugarea câtorva lingurițe de smântână grasă va da cea mai bună textură omletei. „Mulți oameni adaugă lapte în ouă, înainte de a le pune în tigaie”, spune Joanna Saltz. „Dar smântâna oferă aceeași textură cremoasă”, adaugă ea.
De asemenea, cunoscutul chef Justin Ferguson, spune că adăugarea smântânii „va face omleta mai cremoasă, fără a dilua culoarea galbenă și strălucitoare a ouălor”.
Ouăle accelerează metabolismul
Oul reprezintă o sursă importantă de proteine uşor de asimilat și conţine nouă aminoacizi, care accelerează metabolismul. De asemenea, în compoziția chimică a unui ou se află un complex de vitamine: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E, plus minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc, care acoperă necesarul nutriţional pentru o masă.
În plus, în ou există colina şi inozitolul, substanțe chimice care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi a creierului.
Ouăle sunt bogate în luteină, substanță responsabilă pentru o vedere mai bună. Deficiența sa favorizează modificări distructive ale țesuturilor oculare, iar vederea se deteriorează ireversibil.