Secretul slăbirii rapide. Ce este și cum funcționează dieta cu ouă fierte

oua fierte, oua, sanatate

SURSA FOTO: Dreamstime

Dieta cu ouă fierte este un tip de regim care promite o scădere rapidă în greutate. Acest regim include consumul zilnic de ouă fierte tari, împreună cu alte proteine slabe, legume fără amidon și fructe cu conținut scăzut de carbohidrați.

Această dietă se bazează pe o carte publicată de Arielle Chandler în 2018.

Cu acest regim, susține autoarea, se pot da jos până la 25 de kilograme în doar două săptămâni, potrivit Sportskeeda.

Ce presupune dieta cu ouă fierte

Dieta cu ouă fierte descurajează consumul zahărului și, prin urmare, ar putea fi benefică în prevenirea unor tulburări ale stilului de viață. Dieta exclude alimentele procesate, reducând riscul de obezitate, boli de inimă și cancer.

Proteinele slabe, ouăle, fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care ar putea contribui la sănătatea organismului. Dieta cu ouă fierte presupune consumul mai multor porții de ouă fierte. Erin Palinski-Wade, consultant în nutriție, a explicat că „acest tip de regim este sărac în calorii și are un conținut scăzut de carbohidrați”.

Ea spune că ”acesta este un regim foarte restrictiv și, probabil, nu va fi sustenabil pe termen lung”. ”Schema generală a regimului este aceea de a mânca două ouă și fructe la micul dejun și apoi ouă sau altă proteină slabă, cu legume fără amidon, la celelalte mese din timpul zilei”, explică ea.

Gustările nu sunt permise, dar e liber la portocale și fructe de pădure

Proteinele slabe ar putea include pește sau carne de pui. Gustările nu sunt, în general, permise. Alte alimente care pot fi incluse sunt fructele cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi portocalele, fructele de pădure și grapefruit.

De asemenea, se pot consuma grăsimi și uleiuri, precum uleiul de cocos în cantități mici, și unele produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Fără pâine, zahăr și carbohidrați

Dieta interzice consumul de alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, legumele cu amidon, alimentele procesate și băuturile îndulcite cu zahăr. Chiar dacă dieta nu permite consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, se pot bea, la discreție, apă și ceai sau cafea neîndulcite.

Consumul de carbohidrați poate duce la retenția de apă, ceea ce se traduce prin kilograme în plus. Există dovezi științifice potrivit cărora reducerea aportului de carbohidrați în dietă poate ajuta la pierderea în greutate pe termen lung.

De ce unii experți nu ar recomanda dieta cu ouă

Unii experți spun că nu ar recomanda această dietă, chiar dacă poate duce la pierderea în greutate pe termen scurt. Un motiv ar fi natura restrictivă a dietei, pe care mulți oameni nu o vor putea respecta.

„Includerea ouălor, a cărnii slabe și a legumelor în dietă este o modalitate sănătoasă de a crește aportul de proteine, vitamine și minerale”, afirmă Ashley Irwin, manager de proiect de cercetare la Departamentul de Nutriție, la Universitatea din Carolina de Nord. „Cu toate acestea, limitarea la câteva alimente nu este sustenabilă pentru majoritatea oamenilor”, adaugă ea.

Concluzie

Dieta poate da rezultate bune datorită structurii sale, cu conținut scăzut de carbohidrați. De asemenea, include și alte alimente bogate în proteine, cum ar fi peștele și carnea slabă. Cu toate acestea, este o dietă restrictivă și poate fi dificil de urmat pe termen lung.

Trebuie subliniat totuși că ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente. Un ou întreg conține toți nutrienții necesari organismului. Un singur ou fiert mare conține :

 Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)

Folat: 5% din DZR

Vitamina B5: 7% din DZR

Vitamina B12: 9% din DZR

Vitamina B2: 15% din DZR

Fosfor: 9% din DZR

Seleniu: 22% din DZR

 Ouăle conțin, de asemenea, cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine ​​și 5 grame de grăsimi sănătoase.