Cei mai mulți dintre oamenii aceștia nu se vor mai întoarce decât – poate – pentru ultima suflare. Urmașii lor, nici atât. Este cea mai mare pierdere pe care a suferit-o această țară, iar politicienii nici măcar nu par să sesizeze nenorocirea pe care o au pe conștiință. Suflete mici și meschine, fie că se bucură de o vacanță de lux la ski, fie că încing un grătar pe o insulă de liniște și verdeață retrasă din circuitul public, mai marii noștri se mișcă doar atunci când simt că le fuge scaunul de sub șezut. Chiar și atunci, noi primim, înfășurate în panglici roz, doar vorbe frumoase. Cu lucruri concrete, de pus pe masă sau de construit o casă, se căpătuiesc doar ăia care au deja destul, dar ar dori să aibă și mai mult.

În țara asta, mulți tineri au învățat cum să muncească, să inoveze, să fie empatici. Au deprins știința de a programa calculatoare. Au insistat să economisească resurse și să convingă cu argumente. La ce le-a folosit? În anii ăia când ei și-au tocit coatele pe la școlile occidentului și au tras ca nebunii ca să umple conturile multinaționalelor, alții, născuți în zodii cu stele pe umeri, au realizat cu mult mai mult. Nu are rost să ne mințim! Cei care sunt azi în pole position pentru ranguri înalte în stat sau fotolii de șef de firmă sunt aceia care au deprins educația potrivită în familie. Acolo, la homeschooling-ul de tip românesc, limbile străine au fost înlocuite de cele care fericeau dosurile privilegiaților zilei, workshop-urile în care fraierii învățau cele mai noi softuri au fost date pe exercițiul de pregătit jarul de sub grătarul superiorilor de partid iar timpul pentru ședințele de coaching pe inteligență emoțională a fost folosit pentru a incanta de sute de ori mantra „cine muncește, n-are timp să fure”. Dacă ești odrasla lui Tudorel Toader, nu e nevoie să înveți ca să intri la facultate. Dacă ești ginerele lui Valer Dorneanu ajungi fără probleme ministru. Iar dacă te cheamă Ștefan Valentin și ai nume de familie care începe cu „D” și se termină cu „ragnea”, primești la 18 ani cel mai puternic VW Golf de pe planetă, apoi o fermă de porci pe post de pușculiță și un BMW seria 7 cu care să poată merge tati împreună cu iubita la mare.

Mult prea târziu pentru mine, dar secretul succesului îmi este clar acum. Naște-te din părinții potriviți și ești ok! Nu ai avut norocul să te lase barza pe hornul casei nimerite și te-ai trezit într-o magherniță din chirpici, ai măcar bunul simț să-ți cauți partener de viață dintr-o familie înstărită! Dacă nici asta nu ești în stare, apucă-te de furat și împarte cu cine trebuie! Cine respectă aceste reguli simple, valabile încă de pe vremea când comuniștii l-au pus pe fugă pe Mihai I, are toate motivele să se felicite că trăiește pe acest frumos pământ al făgăduinței. Hai, că nu e greu! Să nu strigați mai apoi prin Piața Victoriei că vouă nu v-a explicat nimeni cum devine cazul.

PS: Recunosc, acest text este o generalizare forțată. De exemplu, nu face nicio referire la acei români merituoși numiți fotbaliști, care se află de multe ori deasupra legii. Pe vremuri se putea ajunge la o asemenea poziție chiar și prin tenis, după cum s-a putut constata recent.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial Capital