Nimic nu este niciodată simplu
David Popovici a declarat că, deși înotul pare să fie un mediu natural pentru el, atingerea excelenței în această disciplină implică muncă și dedicare susținută. „Simt că locul meu este acolo, da”, spune sportivul, întrebat dacă viața în apă este atât de naturală pe cât pare.
„Există o artă a simplității … Este de fapt foarte greu. Ca să faci ceva să pară simplu, trebuie să stăpânești lucrurile complicate. Mă impresionează mai mult bucătarii care pot să ia mâncăruri de bază și să le facă absolut delicioase, decât acele mâncăruri complexe cu ingrediente exotice care au un gust ciudat.
Să fii grozav la lucruri simple necesită o îndemânare serioasă, pentru că adevărul este că nimic nu este niciodată simplu”, a mărturisit David Popovici într-un interviu acordat cotidianului El Pais.
Comparându-se cu alți înotători, David Popovici recunoaște că poate părea că performanțele le-a obținut mai ușor, dar el insistă că fiecare sesiune de antrenament necesită același nivel de efort și dedicare.
„Fiecare sesiune de antrenament implică același nivel de efort – durerea nu se schimbă niciodată. Doar internalizând durerea îți poți depăși limitele în competiție. Mi-am dezvoltat propria scală mentală a durerii și de multe ori mă simt mai epuizat la antrenament decât în timpul curselor.
Înțelegerea acestei dureri mă ajută să rămân concentrat în timpul competițiilor, atunci când mâinile încep să mă ardă și picioarele simt ca și cum s-ar desprinde de glezne”, a mai spus sportivul.
Înalta performanță este destul de plictisitoare
Îi place să creadă că stilul său de înot este revoluționar și nu-și face griji cu privire la tehnică sau la biomecanica înotului. În schimb, se concentrează pe menținerea unui „simț de bază al sincronizării”, care este o chestiune pe care o perfecționează în fiecare zi.
„Nu există nicio magie, secret sau super poțiune. Înalta performanță, într-adevăr, este destul de plictisitoare – 99% din timp, tot ce faci este să te antrenezi. Concurezi de trei sau patru ori pe an și ai impresia că îți petreci cea mai mare parte a timpului doar uitându-te la o linie neagră de pe fundul unei piscine.
Trebuie să găsești o modalitate de a gestiona această plictiseală. Dacă ai un „de ce”, poți suporta aproape orice „cum”, care sunt ceea ce mulți oameni numesc sacrificii. Eu le numesc alegeri. Eu aleg să nu-mi pierd timpul petrecând sau dormind mult. Pentru mine, opt ore mi se pare prea mult”, a mărturisit David Popovici.