Telemea de Ibăneşti. Secretul unui produs cu certificare la nivel mondial

Secretul care face din celebra Telemea de Ibăneşti un produs cu adevărat special, care a primit recunoaştere la nivel internaţional.

Nicu Bumb, directorul fabricii de lactate Ibănești din Valea Gurghiului, a dezvăluit secretul care face din această Telemea de Ibăneşti un produs cu adevărat unic. Totul are legătură cu calitatea laptelui. Acesta este obţinut doar din trei comune din judeţul Mureş – Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu.

Pe lângă laptele de o calitate deosebită, un alt element important este o saramură specială. Brânza este conservată într-o saramură ce provine din apa unei fântâni din satul Orşova, comuna Gurghiu.

În urma unor analize de laborator, s-a constatat că acea saramură are o serie de proprietăţi interesante. Mai exact, are o cantitate sporită de calciu şi magneziu. Totul influenţează radical produsul finit, respectiv Telemeaua de Ibăneşti.

„Pe lângă lapte, mai există şi tradiţia din zonă, oamenii din zonă făceau brânză iarna (când tăiau şi porcul), făceau şi o brânză, iar carnea de porc şi brânza respectivă o puneau în recipiente care le ţineau până vara.

Erau conservate cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, satul Orşova, unde noi am concesionat această fântână.

De acolo am tras o conductă de vreo 400 de metri într-un bazin de 12.000 de litri de unde fiecare producător din zonă poate să se servească dacă vrea să îşi facă brânză, telemea, să pună carnea la conservare în condiţii optime şi de igienă.

Şi prin diferite analize de laborator la Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu ştiam noi, că această saramură are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare, care are o amprentă importantă în produsul finit”, a declarat Nicu Bumb.

Fabrica de lactate Ibănești are angajaţi din comunităţile locale şi primeşte lapte numai de la producătorii locali

Celebra Telemea de Ibăneşti este recunoscută la nivel european. A primit titlul de Denumire de Origine Protejată.

În plus, la finalul lunii noiembrie, s-a primit şi certificarea produselor la nivel mondial, a precizat Nicu Bumb.

„Una dintre cele mai mari realizări ale companiei noastre este recunoașterea la nivel european, prin acordarea titlului de Denumire de Origine Protejată a produsului Telemea de Ibănești.

A urmat certificarea ca produse montane a Cașcavalului de Ibănești, Smântânii de Ibănești și a Urdei de Ibănești. Iar la sfârșitul lunii noiembrie am obținut certificarea produselor noastre la nivel mondial”, a explicat acesta, în luna decembrie 2023.

Această afacere este un bun exemplu de investiţie care sprijină forţa de muncă şi producătorii locali. Fabrica lucrează cu lapte 100% de la producători locali, iar angajaţii sunt oameni din comunităţilor locale, spune Nicu Bumb.

„Produsele Lactate de Ibănești sunt realizate în fabrica noastră unde lucrează oameni angajați din comunitățile locale, a căror dezvoltare o sprijinim prin crearea a noi locuri de muncă. Fabrica de la Reghin este o investiție de 9 milioane euro, în care astăzi lucrează 198 de angajați. (…)

În acest moment, fabrica lucrează cu lapte produs 100% de către producători locali, dar trebuie să știm faptul că sunt necesari 10,8 litri de lapte pentru obținerea unui kilogram de cașcaval și 8,2 litri lapte pentru obținerea unui kilogram de brânză telemea.

Iată de ce, rog consumatorul român să fie patriot și să cumpere produse românești, care au la bază materii prime românești și la care lucrează oameni ai comunităților locale”, a mai declarat directorul fabricii de lactate Ibănești.