Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este acuzată că a conspirat cu ministerul italian al Sănătății pentru a elimina un raport care dezvăluie gestionarea defectuoasă a țării la începutul pandemiei de coronavirus – a cărui publicare era destinată prevenirii viitoarelor decese, transmite The Guardian.

Se pare că documentul ar fi fost eliminat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul general adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost directorul general pentru sănătatea preventivă la ministerul italian al Sănătății între 2014 și sfârșitul anului 2017 și, prin urmare, a fost responsabil pentru actualizarea planului privind pandemia, conform noilor orientări stabilite de OMS și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Guerra se numără printre oamenii de știință din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.

Planul învechit este un element crucial în anchetele preliminare desfășurate de procurorii din Bergamo – provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val al pandemiei – în eventualitatea unei posibile acuzații de neglijență penală a autorităților.

Conform raportului de 102 pagini, planul pandemic al Italiei nu ar fi fost actualizat din 2006 și, din cauza nepregătirii, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.

„Raportul nu a criticat guvernul italian, dar a evidențiat că vechiului plan de pandemie a fost doar reconfirmat și nu a fost actualizat în 2017. Echipa a verificat amănunțit acest lucru și a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate și lipite, nu s-a schimbat niciun cuvânt sau virgulă în text”, a spus Zambon.

OMS ar fi blocat audierile cercetătorilor

OMS este acuzat că ar fi blocat până acum toate încercările procurorilor italieni de a audia cercetătorii implicați în realizarea raportului, solicitându-le să „urmeze canalele diplomatice” și să ceară audierile prin intermediul Ministerului de Externe.

Cei de la publicația The Guardian au solicitat un punct de vedere din partea OMS, care a spus că: „În prezent lucrăm cu guvernul italian pentru a clarifica problema (…). Înțelegem că emiterea și eliminarea ulterioară a raportului au provocat confuzie și în consecință ne-am actualizat procedurile de publicare.”

De asemenea, Ministerul Sănătății din Italia a negat orice implicare în acest caz: „Din câte știm, acesta nu este un document oficial al OMS și nu a fost trimis niciodată Ministerului Sănătății”.