Mircea Diaconu, actorul care a candidat la președinție dintr-o greșeală

Politicianul și actorul Mircea Diaconu vorbea, la începutul acestui an, despre cariera sa în actorie, dar și despre experiența candidaturii la alegerile prezidențiale din 2019, pe care o descrie ca pe un „accident”.

Născut pe 24 decembrie 1949, în Vlădești, județul Argeș, Mircea Diaconu și-a început drumul în lumea teatrului în 1970, la Teatrul Bulandra. A absolvit Liceul din Câmpulung și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. În timpul studenției, a fost obligat să adere la Partidul Comunist Român.

Mircea Diaconu
SURSA FOTO: captură YouTube

De-a lungul timpului, a jucat în numeroase filme notabile precum Filantropica, Kino Caravan, Piciu și Operațiunea Autobuzul. În 1980, s-a căsătorit cu actrița Diana Lupescu, împreună având doi copii.

După Revoluția din 1989, Diaconu a devenit liber profesionist și a fost decorat cu Ordinul Național de Merit de către președintele Emil Constantinescu. A ocupat funcții importante, precum cea de director al Teatrului Nottara (2004-2011), și a fost profesor universitar.

Implicarea lui Diaconu în politica

Mircea Diaconu a intrat în politică în 2008, ca senator din partea PNL. În mai 2012, a fost numit ministrul Culturii de premierul Victor Ponta. În 2014, a candidat independent la alegerile europarlamentare, obținând un loc în Parlamentul European.

În 2019, a intrat în cursa pentru alegerile prezidențiale, susținut de partidele ALDE și PRO România, sub sloganul „Un Om”. Totuși, actorul dezvăluie că această decizie a fost una impulsivă și neplanificată.

Candidatura la prezidențiale a fost un accident

Într-un interviu acordat podcastului Altceva cu Adrian Artene, Diaconu a explicat că a luat decizia de a candida spontan, fiind nemulțumit de situația politică.

„Candidatura la prezidențiale a fost ca un accident. Eram seară, se lansau, se trâmbițau, și mi-am dat seama că era o construcție care ducea la ce a dus. Parcă era făcut un drum curat ca domnul Iohannis să mai facă un mandat. Și nu mi se părea normal și logica nu mi se părea normală și neconstituțională”, a declarat actorul în cadrul podcastului.

A doua zi, s-a prezentat la Ateneul Român și a anunțat, într-o conferință de presă, intenția de a candida ca independent:

„Am zis «Vreau să candidez. Ca independent. De ce? Ca să spun, atunci când lumea e atentă la subiectul ăsta, că e neconstituțional și este o fundătură ca președinții de partide să ajungă președinți de țară». De aia am ieșit. Ca să spun aceste lucruri, nu ca să ies președinte”, a mai adăugat în podcastul Altceva cu Adrian Artene.

El consideră că președintele țării trebuie să fie un mediator neutru:

„Nu poți să fii mediator decât într-o stare de neutralitate și fără o gloată întreagă în spatele tău, care așteaptă de la tine să livrezi. Este o tâmpenie și de-aia am ieșit ca să spun aceste lucruri, nu ca să ies președinte.”

Diaconu: „Sunt cel mai banal om din România. Dar nu cumva și președintele nostru trebuie să semene cu noi toți?”

Reamintim că Diaconu s-a clasat pe locul al patrulea la alegerile prezidenţiale din 2019 (turul întâi), cu peste 815.000 de voturi, respectiv un procent de 8,85%.

Iată ce spunea el în 2019, înainte de alegeri, în cadrul conferinţei de presă ţinute cu ocazia anunţării candidaturii:

„Nu mă recomandă nimic. Sunt cel mai banal om din România. Am doar două mâini și două picioare și două nume. Eu sunt banal.

Dar nu cumva și președintele nostru trebuie să semene cu noi toți? Adică două mâini și două picioare și sper că și cu un cap. Această funcție pană acum s-a citit greșit. Fișa postului este cu totul alta decât cea care s-a practicat până acum. Toți președinții de până acum s-au strâns de gât cu premierii. (…)

Constituția e bună, dar nu i-a convenit domnului Băsescu și domnului Iohannis. Instituie clar și limpede o republică parlamentară. Nu există noțiunea de șef al statului. (…)

Intenția mea este de a încerca să candidez la prezidențiale. Azi doar spun că aș încerca pentru că sunt suficient de enervat, de nemulțumit și simt că e nevoie de asta.”

Actoria, o profesie a tuturor

Revenind la podcastul realizat la începutul lui 2014, regretatul actor a vorbit şi despre meseria sa de bază. Mircea Diaconu a subliniat că, într-un fel, toți suntem actori în viața de zi cu zi. El a explicat acest lucru printr-o analogie:

„Toți suntem actori, într-un fel sau altul. Unii își fac profesie din asta, alții, nu, dar profesează. Iată cum: să zicem că un băiat, îndrăgostit fiind, vrea seara respectivă s-o invite la film și după aia să meargă pe o bancă în parc și să-i spună niște lucruri.

Băiatul ăla se îmbracă într-un anume fel, repetă, își spune și-și construiește niște replici. Deci exact ceea ce face un actor pentru o formă de reprezentație.”

Copilăria și pasiunea pentru lectură

Mircea Diaconu a povestit și despre copilăria sa, în care lectura ocupa un loc central. Își amintește cu umor cum, în clasa a treia, a încercat o „sinucidere din dragoste”, influențat de poveștile pe care le citea. Serile le petrecea alături de familie, citind cărți la lumina lămpii.

„M-am și sinucis din dragoste când eram, cred, în clasa a treia. Citeam foarte mult, de la vârstă mică. La noi era un cult în familie lucrul ăsta și citeam la lampă că n-aveam altceva. Tata, fratele meu și eu, fiecare citeam altă carte și, din când în când, întrebam ce înseamnă anumite cuvinte”.

Prin prisma experienței sale bogate, atât în artă, cât și în politică, Mircea Diaconu continuă să fie o figură marcantă în peisajul cultural și public din România.