Secretul unui fermier care nu mai vrea să audă de agricultură făcută după ureche

După 30 de ani de muncă în agricultură, Samson Popescu, un fermier din Timiş, a devenit un profesionist în domeniu. Nici nu vrea să mai audă de agricultură făcută după ureche, pentru ca a trecut de mult de partea tehnologiilor, iar acest lucru i-a asigurat câştigul.

De loc este de pe Valea Oltului, mai precis din Ţara Loviştei, “cea mai românească zonă”, cum îi place să spună. „Tata s-a gândit să-mi pună numele de Samson, care pe lângă oltenescul Popescu sună cam ciudat. M-am obişnuit însă cu el, mai ales că toată lumea mă ţine minte mai uşor aşa”, povesteşte râzând agricultorul, scrie AGROINTEL.

La Cărpiniş, localitate situată la vreo 30 de kilometri distanţă de Timişoara, a ajuns după facultate prin repartiţie, cum se proceda pe vremea comunismului, şi aici a rămas. De-a lungul timpului, a fost şef de fermă, inginer la CAP-ul din localitate, a lucrat şi la Camera Agricolă de la Timişoara, după care s-a apucat să facă agricultură pe cont propriu după revoluţie.
Acum exploatează 300 de hectare de teren agricol, arendat în mare parte de la „orăşenii” din zonă care au moştenit pământ la Cărpiniş. Ar lucra mai mult, dar nu mai găseşte terenuri, nici măcar de arendat că de cumpărat nu mai există de mult. Ce-a fost disponibil s-a vândut în primii ani de după 1989, la preţuri de nimic – câteva sute de mărci germane. Astăzi nici cu 4.000-5.000 de euro nu te bagă nimeni în seamă, povesteşte Samson.

„Agricultura, la care toţi spun că se pricep, ca şi la fotbal, trebuie făcută la profesionism. Ca să obţii o producţie bună, îţi trebuie hibrizi buni, maxim 10-15 ani poţi să foloseşti un hibrid. Nu mai poţi să mergi după ureche”, povesteşte Samson, pentru AGROINTEL.
În acest an, peste 900 de fermieri din partea de Vest a ţării, dar şi din Ungaria sau Serbia au venit la ferma lui de la Cărpiniş să vadă câmpurile experimentale de porumb convenţional, şi eventual să-şi aleagă hibrizii pentru anii următori. Şi au avut ce să vadă.
Pentru a obţine producţii bune, Samson îi sfătuieşte pe agricultori să fie atenţi şi la factorii pe care îi pot controla (tehnologii, tratamente etc), dar mai ales la cei ce nu pot fi controlaţi (ploi, îngheţ sau secetă). Nu în ultimul rând, trebuie să-şi procure utilaje performante, nu doar pentru că le uşurează munca, dar şi pentru că îi ajută să obţină producţii mai mari. „Dacă faci lucrurile de bază, câştigi enorm. Dacă n-ai utilaje performante, nici n-ai cum să-ţi dai seama cât te ajută acestea”, spune Samson.

Continuarea o puteţi citi pe agrointel.ro